KLOKHUIS IN DE STUDIO

Foto: “Ik weet nog niet wat het wordt, maar doe je mee?”, vroeg Aart Staartjes tien jaar geleden aan Edwin Rutten. “Natuurlijk zei ik ja”, blikt Rutten terug. “Aart heeft een patent op langlopende series. Ik heb met hem zestien heerlijke jaren gehad in De Film van Ome Willem van 1974 tot 1990. Het Klokhuis bestaat nu ook alweer tien jaar.”

In de sketches van dit jeugdprogramma is Rutten te zien naast acteurs als Loes Luca, Wieteke van Dort en Joost Prinsen. Bovendien zingt hij liedjes. Een van de vaste waarden is zijn optreden als de mysterieuze, charismatische 'man met het orgeltje'. Kaarsrecht streng met zijn krijtstreep pak en witgeschminkte dodenmasker heeft deze man iets angstaanjagends. De statige melodie en nadrukkelijk dreigende articulatie - alleen de tekst wisselt - versterkt dat effect nog eens. Dit huiveringwekkende personage heeft niets meer in zich van de ietwat sullige lobbes Ome Willem. “Ik wilde de orgelman zo ver mogelijk bij hem weghouden”, verklaart Rutten. “Als ik al de 220 liedjes die ik als De Orgelman gedaan heb, als mezelf had gebracht, met mijn eigen kop, dan was het steeds zo Edwin Rutten geweest die een liedje doet. Nu is het een typetje dat je steeds weer kan opvoeren.”

Tijdens de opnames gisteren in Hilversum voor een nieuwe reeks van Het Klokhuis mengt een zeer breedgeschouderde café-eigenaar Rutten (rechts op de foto) zich in een ruzie tussen Laus Steenbeeke (naast Rutten) en Gijs de Lange om Nettie Blanken (links). Rutten gaat er uiteindelijk met haar vandoor. Het thema was 'G-kracht'. (Foto Joyce van Belkom)