INTERNATIONALE POLITIK

Duitsland loopt achteraan in het proces van globalisering. Belangrijke economische terreinen zijn weliswaar gedereguleerd en de technische infrastructuur is bij de tijd, maar de Duitsers zijn onvoldoende ingespeeld op de eisen van de nieuwe tijd. Heinrich von Pierer schrijft in het maandblad Internationale Politik dat de Duitsers neigen tot conservatisme en lijden aan een gebrek aan nieuwsgierigheid en bereidheid risico's te nemen.

De helft van alle Duitse studenten wil een 'veilige' baan als ambtenaar. Een kwart van de Duitsers heeft een pc, in de VS is dat het dubbele. Twaalf op de duizend Duitsers zitten op Internet, in Nederland is dat het dubbele, in de Verenigde Staten is dat cijfer 78. Bovendien bestaat in de Duitse universitaire wereld een weerzin tegen elitevorming. Begaafde studenten moeten extra mogelijkheden krijgen. De universiteiten zouden er ook naar moeten streven door actieve marketing de knapste koppen van de hele wereld aan te trekken.