'Informatie te traag'; Zalm komt nu zelf met voorstellen

DEN HAAG, 8 JUNI. De informateurs Kok, Zalm en Borst vinden dat de besprekingen over de vorming van het tweede paarse kabinet te traag verlopen. Zalm, demissionair minister van Financiën (VVD) , zal daarom zelf met voorstellen komen voor het financiële kader van de formatie.

Dit melden betrouwbare bronnen in Den Haag. De informateurs vragen meer haast van de onderhandelaars Wallage (PvdA), Bolkestein (VVD) en De Graaf (D66) en van de fractiespecialisten die hen terzijde staan.

De drie fracties zijn er tot dusver niet in geslaagd veel voortgang te boeken, mede omdat onduidelijk is hoeveel precies moet worden bezuinigd om nieuw beleid mogelijk te maken. Uit een notitie van de werkgroep van fractiespecialisten die zich buigen over 'intensiveringen en ombuigingen' blijkt dat de verschillen nog groot zijn.

Kern van het probleem is de omvang van de economische groei. De onderhandelaars van de drie fracties gaan bij hun becijferingen uit van 2 procent groei per jaar, net als de verkiezingsprogramma's deden. Maar de werkelijke groei lijkt - voorlopig althans - hoger uit te vallen.

Net vorige week werd bekend dat in het eerste kwartaal van dit jaar de Nederlandse economie met 4,2 procent is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is de hoogste groei in acht jaar.

Dat maakt een discussie die uitgaat van slechts twee procent wat onwezenlijk, zo vinden verschillende fractiespcialisten. In de werkgroep is daarom overwogen uit te gaan van 2,25 procent groei per jaar. Uiteindelijk houden de drie fracties vast aan 2 procent, maar zij willen dan wel duidelijke afspraken over wat er met de extra inkomsten gebeurt als de groei hoger uitvalt.

Vandaag praten de informateurs en onderhandelaars met de leden van de werkgroep 'intensiveringen en ombuigingen' en waarschijnlijk ook met die van de werkgroep 'belastingen'.

Ook bij partijpolitici die niet direct bij de formatie zijn betrokken begint het ongeduld toe te nemen. Demissionair minister Van Aartsen (VVD, Landbouw) zei zaterdag in Vlissingen dat de onderhandelaars “gewoon aan het werk” moeten gaan. “Het moet niet gaan over lekpartijen, tactische spelletjes en geneuzel over departementale herindeling”, aldus Van Aartsen. De minister duidde met dit laatste op het idee uit PvdA-kring om zijn departement met dat van Economische Zaken samen te voegen. Van Aartsen voelt daar niets voor. “Ik sta hier niet als de laatste minister van het ministerie van LNV. Ook deze formatie kan blijkbaar niet zonder dit soort proefballonnen.”