In Palestijnse wijk; Weer actie kolonisten in O-Jeruzalem

TEL AVIV, 8 JUNI. Joodse extremisten hebben vannacht bezit genomen van vier woningen in de Palestijnse Silvan-wijk in Oost-Jeruzalem. De Palestijnse leider in Jeruzalem, Faisal Husseini, werd vanmorgen tijdens een botsing met de actievoerders licht gewond.

Husseini was aan het hoofd van een aantal Palestijnen naar Silvan gekomen om de joodse penetratie in deze wijk ongedaan te maken. Reeds dertien woningen in Silvan zijn in de afgelopen jaren in joodse handen overgegaan. Ook leden van de Israelische vredesbeweging Shalom Ahshav mengden zich in de rel. Met harde hand herstelde de politie de orde ter plekke.

Het incident van vanmorgen volgt op een recente poging van Ateret Cohanim, een religieus opleidingsinstituut, in het hart van de islamitische wijk in Oost-Jeruzalem, onderkomens voor joodse gezinnen op te zetten. Extremistische joodse kringen zijn erop uit diep in de Palestijnse wijken in Oost-Jeruzalem te penetreren. Zij baseren zich onder andere op uitspraken van Israelische rechtbanken die het eigendomsrecht van joden op de huizen erkennen die in 1949 werden verlaten. De actievoerders zeggen de huizen in de loop der jaren rechtmatig te hebben gekocht.

Palestijnse woordvoerders in Jeruzalem bevestigden vanmorgen dat er inderdaad Palestijnen zijn - onder anderen die naar de VS emigreren - die hun huizen tegen grote sommen geld, via tussenpersonen, aan joden verkopen.

Faisal Husseini zei vanmorgen er niets op tegen te hebben dat joden naar hun vroegere bezit in Oost-Jeruzalem terugkeren, mits Palestijnen het recht krijgen hun huizen in West-Jeruzalem weer te betrekken. Volgens hem moet deze zaak in vredesoverleg tussen de partijen worden opgelost. Het opvoeren van de spanning over Jeruzalem van joodse zijde belemmert volgens Husseini het Israelisch-Palestijnse vredesoverleg.

Vorige week wekten Israelische ministers de indruk dat een Israelisch-Palestijns akkoord over een tweede Israelische terugtrekking van de Westelijke Jordaanoever nabij was. Gisteren zette premier Benjamin Netanyahu een domper op deze optimistische verwachtingen. Volgens hem is een akkoord nog niet nabij. Volgens de krant Ha'arets van vandaag is de Amerikaanse weigering om Israel de omvang van de derde terugtrekking te garanderen, het nieuwste struikelblok in het overleg. “Er komt een akkoord of geen”, zei Netanyahu gisteravond.

De Palestijnen van hun kant weigeren in te gaan op de Israelische eis dat het Palestijnse handvest moet worden herzien. Ex-premier Shimon Peres rechtvaardigde gisteren dit Palestijnse standpunt. Volgens hem hebben de Palestijnen het handvest reeds gewijzigd en alle paragrafen die slaan op de vernietiging van Israel officieel en formeel geschrapt. “Wat wil Netanyahu? Dat de Palestijnen een nieuw handvest schrijven met Jeruzalem als hoofdstad van de Palestijnse staat erin?”, vroeg hij gisteren op geïrriteerde toon.

Intussen buigt het Israelische kabinet zich over de vraag of sjeik Ahmed Yassin, de geestelijk leider van Hamas, toestemming moet worden gegeven om terug te keren naar de Gazastrook. Tijdens een tournee door de Arabische wereld heeft Yassin naar verluidt 150 miljoen gulden voor Hamas opgehaald. Daarbij sprak hij zich uit voor de gewelddadige bevrijding van Palestina en voortzetting van de zelfmoordterreur. Het Israelische kabinet moet beslissen is of Yassin gevaarlijker is binnen of buiten Gaza. De meningen in Israel zijn daarover scherp verdeeld.

    • Salomon Bouman