Hiddink stuurt brief aan spelers

Bondscoach Guus Hiddink heeft aan alle internationals die meegaan naar het wereldkampioenschap voetbal een brief geschreven waarin hij een beroep doet op hun eergevoel en solidariteit. Dit meldt het Algemeen Dagblad vanochtend. In het schrijven stelt Hiddink onder meer: “Als collega's zul je zeven weken lang lief en leed met elkaar moeten delen, maar ook als mensen. Daarbij zul je zaken moeten kunnen incasseren. Stop geen negatieve energie in de groep want dat werk contraproduktief en zal een topresultaat in de weg staan.”

En ook: “Binnen de groep van 22 heeft iedereen zijn voorkeuren. Daar is niets mis mee. Als voetballer ben je echter wel op elkaar aangewezen. Met die onderlinge samenwerking staat of valt het succes van een ploeg tijdens het WK.”

Hiddink maakt verder aan de internationals duidelijk dat zij tot een bepaalde hoogte zullen worden afgeschermd voor de media. “Twaalfduizend journalisten zijn in Frankrijk aanwezig om het toernooi te verslaan. We zijn er niet om tv-programma's maximale kijkcijfers te bezorgen.”

Het lijkt erop dat Hiddink met werkafspraken een herhaling van de onderlinge twisten van het EK van 1996 wil voorkomen. Aan Rob de Leede, persvoorlichter van de KNVB, de vraag hoe de brief kon uitlekken. “Goede vraag, maar dat kan gebeuren. Met z'n tweeën heb je een geheim, met z'n drieën kan het al op straat liggen.”

Een speler heeft kennelijk gelekt.

“Het is vervelend dat het vertrouwelijke karakter van het schrijven is weggevallen. Aan de andere kant kan het geen kwaad als naar buiten komt hoe we bezig zijn om een bepaalde saamhorigheid op te bouwen voor het WK. We zijn in de aanloop niet over één nacht ijs gegaan. Over elke stap is nagedacht.”

Wanneer is de brief gepost?

“Kort nadat de selectie bekend werd gemaakt, dus na 11 mei. In de brief zijn afspraken opgenomen waarmee de internationals al voor het kwalificatietoernooi in 1996 instemden.”

Heeft Hiddink de brief zelf geschreven?

“Ja, daar is niemand voor ingehuurd.”