DULCE PONTES

Dulce Pontes: A Brisa do Coraçâo (PE 850498), Caminhos (SMP 850101). Distr. Movieplay.

Ze zong op haar zestiende in een band en werd in 1991 achtste op het Europees Songfestival met Lusitana Paixâo. Met de cd Lagrimas, dubbel platina in Portugal, brak ze ook in Nederland door en begin '95 trad ze op bij Ivo Niehe. Dulce Pontes was geen typische fado-zangeres, maar ze had wel een dijk van een stem.

Op de dubbel cd A Brisa do Coraçâo, live opgenomen in het Colloseum van Porto staan al haar successen: het op maat gesneden Songfestivalliedje met de verplichte modulatie Cançâo do Mar, gebruikt voor de speelfilm Primal Fear', twee versies van Lagrima en de titelsong van Ennio Morricone, vlag van de film Afirma Pereira met in de hoofdrol Marcello Mastroianni.

Sommige liedjes zijn zó sterk dat je ze onmiddellijk nog eens wilt horen, andere zijn plat of zelfs irritant door het logge meeklappen van het publiek.

Ook de deels in Nederland opgenomen studio-lp Caminhos laat gemengde gevoelens na. Wordt het barokke geluid van Pontes aangevuld door al of niet synthetische strijkers dan wordt het geluidsbeeld meestal te vol. In simpele arangementen met slechts enkele musici aan haar zijde overtuigt zij veel meer. Dat geeft hoop voor 18 juni, wanneer Dulce Pontes begeleid door gitarist Leonardo Amuedo en Accordeonist Kepa Junkera de grootste zaal van de Amsterdamse Melkweg gaat vullen.

    • Frans van Leeuwen