Duitse Groenen veranderen programma

BONN, 8 JUNI. De Duitse Groenen hebben gisteren een aantal controversiële punten uit hun verkiezingsprogramma geschrapt. Zo hoeft de benzineprijs niet langer verhoogd te worden tot vijf mark per liter en is het niet langer een onbespreekbare eis dat Duitsland de NAVO uit moet.

Het congres van de Groenen, dat het programma aanpaste, stemde daarnaast in met deelname van Duitse militairen aan een nieuwe vredesoperatie in Bosnië. Met de veranderingen proberen de Groenen een gedeelte van hun voormalige aanhangers opnieuw voor zich te winnen. In februari kon de partij in de opiniepeilingen nog op twaalf procent rekenen, maar mede door het radicale verkiezingsprogramma waartoe de partij in Maagdenburg besloot, is dat inmiddels teruggelopen tot zo'n vijf procent. Vele Groenen zijn bang dat de partij de kiesdrempel niet haalt en dus helemaal niet na de verkiezingen voor de Bondsdag in september in het parlement terugkomt. Dat zou des te pijnlijker zijn voor de Groenen omdat de sociaal-democratische SPD in de opiniepeilingen de CDU van kanselier Kohl verslaat en een rood-groene regeringscoalitie dus tot de mogelijkheden behoort. (Reuters)