Drie doden en veel schade bij zeldzaam hevig noodweer

ROTTERDAM, 8 JUNI. Zeldzaam hevig noodweer heeft het afgelopen weekeinde aan drie mensen het leven gekost en voor meer dan tien miljoen gulden schade veroorzaakt. Treinen vielen uit, riolen stroomden over en hagelstenen met een doorsnede van soms zes centimeter richtten grote schade aan, onder meer in de glastuinbouw.

De regen, hagel en bliksem waren zaterdag het hevigst in Zuid-Limburg en in een strook die liep van Zeeland via Midden-Nederland naar het noordoosten. Plaatselijk viel 60 millimeter neerslag. Volgens het KNMI is een dergelijk hevige regen zeer zeldzaam.

In Harderwijk kwamen zaterdagavond twee mensen om het leven bij een auto-ongeluk. Een 21-jarige man belandde door een verblindende hoosbui op de verkeerde weghelft en botste op een tegenligger. Hij moest uit zijn auto worden gezaagd en overleed op weg naar het ziekenhuis. De 32-jarige bestuurder van de andere wagen overleed zondagmorgen in het ziekenhuis.

In Gorinchem schrok een 85-jarige hartpatiënt zich letterlijk dood toen hij regenwater zijn woning in zag stromen.

Verzekeraars konden vanmorgen nog geen raming maken van de totale schade. Inboedel-, opstal-, en cascoverzekeringen dekken de door het noodweer verzoorzaakte schade aan huizen en auto's. Mensen met alleen een WA-verzekering voor hun auto draaien zelf op voor de kosten.

In de glastuinbouw heeft de hagel een schade van meer dan tien miljoen gulden veroorzaakt, volgens verzekeraar de Hagelunie. Elders in de land- en tuinbouw is de schade ook groot.

Zeewolde en Rotterdam werden getroffen door hagelstenen ter grootte van tennisballen. In Zeewolde werd een kat gedood en moest een man met een hoofdwond in het ziekenhuis worden opgenomen; de ijsballen sloegen dwars door dakpannen en ruiten.

Verschillende evenementen moesten worden beëindigd. Op veel plaatsen vielen treinverbindingen uit; de seinen vielen uit door blikseminslag. Op de snelwegen ontstonden vooral aanrijdingen met blikschade.

In Heerlen, Landgraaf en Valkenburg overstroomden in een mum van tijd de rioleringen. Brandweerkorpsen uit alle gemeenten in Zuid-Limburg kwamen zaterdag en zondag in actie om de door modder en takken verstopte riolen weer schoon te krijgen. In Gulpen trad het riviertje de Gulp voor het eerst sinds veertig jaar buiten haar oevers.