DIE ZEIT

Die Zeit is er in geslaagd het wereldkampioenschap voetbal, dat woensdag begint, toch nog vanuit een originele invalshoek te beschouwen. Er zijn volgens het blad duidelijke parallellen te ontdekken tussen de voetbalteams van de deelnemende landen en de politieke situatie in die landen.

Politiek en voetbal zijn geen gescheiden werelden, aldus Die Zeit. “Of is het toeval dat het overjarige Duitse elftal dat onder leiding van Betty Vogts naar Frankrijk vliegt aan Kohls kabinet en Schröders verkiezingsteam doet denken? Niets nieuws, geen verrassingen, defensief spel waarbij het afwachten overheerst. Dat is toch hetzelfde als een verstarde republiek, hervormingsmoe en moedeloos?”

Het blad stelt het Engelse team daartegenover. Het spel wordt voor een belangrijk deel bepaald door de 23-jarige David Beckham. Die Zeit: “Trainer Glenn Hoddle durft wat en lijkt daarmee op Tony Blair.”

Alle belangrijke Duitse politici worden langs de voetbalmaatlat gelegd. Kohl is net als trainer Betty Vogts een anachronisme. Gerhard Schröder is te vergelijken met Borussia Dortmund. De club koopt dure sterren om te overleven, Schröder knoopt banden met ondernemers aan.