Davids terug om te voetballen en niet om te kletsen

ROTERDAM, 8 JUNI. Edgar Davids is teruggekeerd in het Nederlands elftal om te werken. Niet om te kletsen. Dat zei de middenvelder zaterdagmiddag in het eerste interview dat hij gaf sinds zijn rentree in Oranje, in het NOS-radioprogramma Langs de Lijn. “Ik kom om te presteren. De fans hebben dat begrepen.” Hij zei “blij verrast” te zijn met de wijze waarop het Nederlandse publiek hem de afgelopen weken begroette. “Dat was een aardige opsteker. Maar echt gevoelig ben ik er niet voor.”

De ontvangst door zijn ploeggenoten was zoals hij zich dat had voorgesteld. Davids speelde twee jaar niet voor Oranje, na een ruzie met bondscoach Hiddink op het EK in Engeland. “Ik ben net als ieder ander ontvangen. Dat is normaal, ik had ook niet anders verwacht. Ze kennen me al langer.”

Over zijn rol in het Nederlands elftal hield de middenvelder van Juventus zich op de vlakte. “Hopelijk wordt het een belangrijke. Het gaat er om dat we, met z'n allen, een uitstekende prestatie neerzetten. Nederland heeft de kwaliteit om heel ver te komen. Het doel heiligt de middelen en iedereen moet zich wegcijferen in het belang van het elftal.”

Het argument dat het opstellen van Davids wegens zijn agressieve speelstijl een risico betekent, ging hem te ver. “Natuurlijk loop ik weleens tegen een gele kaart op, maar het wordt allemaal wat overtrokken. Bergkamp is dit seizoen vaker geschorst geweest dan ik.”

Bekend is dat Davids niet of nauwelijks praat met de media uit zijn eigen land. Hij verklaarde de pers in Nederland “niet objectief” te vinden. “Maar een bepaald gedeelte schrijft ook gewoon heel goed. Ik wil niet iedereen over één kam scheren. Ik vind het alleen erg kinderachtig dat wanneer ik iemand een interview weiger, hij of zij dat onmiddellijk persoonlijk opneemt.”

Davids was gisteren met Michael Reiziger de enig international die ontbrak op de fanclubdag in de Amsterdam Arena. Op de door een sponsor georganiseerde dag namen ruim 40.000 fans afscheid van van de spelers en hun gezinnen. Diverse artiesten luisterden het feest op.

De Braziliaanse voetbalbond heeft besloten dat bondscoach Mario Zagallo na het WK in Frankrijk moet vertrekken. Volgens de kranten in Brazilië is de bond van plan Carlos Alberto Parreira terug te halen. Met hem won Brazilië in 1994 de wereldtitel in de Verenigde Staten.

België heeft zijn oefencampagne voor het WK afgesloten met een magere overwinning op Paraguay. In Brussel won de thuisploeg met 1-0, door een treffer in de tweede helft van invaller Scifo. België is op 13 juni in St. Denis de eerste WK-tegenstander van Nederland, dat vorige week nog van dezelfde tegenstander met 5-1 won. De start van België was zaterdagavond aardig. Nilis en Wilmots kregen kleine kansen, maar na twintig minuten verdween het tempo uit het duel.

Bondscoach Leekens bracht in de tweede helft Enzo Scifo in. De weer in genade genomen middenvelder kogelde in de 56ste minuut via het hoofd van een Paraguayaanse speler raak. “Het was een van onze mindere wedstrijden in de voorbereiding”, vond PSV'er Luc Nilis.

WK-gangers Kroatië, Roemenië, Tunesië, Zuid-Afrika en Joegoslavië speelden ook hun laatste oefenduels. Kroatië verpletterde in Zagreb Australië met 7-0. Coach Terry Venables van de Australiërs had ongetwijfeld een ander afscheid in gedachten gehad. De Brit miste met het team ternauwernood plaatsing voor het WK en keert nu terug naar zijn vaderland. Hij gaat bij Crystal Palace aan de slag. Spits Suker van Real Madrid benutte een strafschop en scoorde nog tweemaal.

Roemenië leefde zich uit tegen Moldavië: 5-1. Tunesië deed ook zelfvertrouwen op voor het WK in de 4-0 gewonnen oefeninterland tegen Wales. Zuid-Afrika zocht naar de vorm tegen IJsland. In het Duitse Baiersbronn was de generale van de Zuid-Afrikanen voor het WK bepaald niet groots. Ajacied Benni McCarthy zette zijn team voor rust wel op het goede spoor, maar Thodarson bracht de IJslanders weer op 1-1. Op die score bleef ook Joegoslavië steken, uit tegen Zwitserland.

De spelers van Nigeria liggen overhoop met hun voetbalbond en de minister van Sport over de hoogte van de wedstrijdpremies. Een afvaardiging van de selectie heeft voor een overwinning 30.000 dollar per speler geëist, terwijl de officials niet verder willen gaan dan de helft van dat bedrag. Volgens Daniel Amokachi, lid van de spelersraad, komt de selectie in opstand als de bond en de minister niet akkoord gaan met hun eis. De voorzitter van de Nigeriaanse bond, Aminu, liet weten dat de spelers niet op meer geld moeten rekenen.

Afgezien van het conflict over de premies, is het toch al onrustig binnen de Nigeriaanse ploeg. Bondscoach Bora Milutinovic ligt zwaar onder vuur na de slechte resultaten in de voorbereiding. Vooral de 5-1 nederlaag tegen Nederland kwam hard aan. De invloedrijke minister van Sport verklaarde dreigend dat Milutinovic spoedig een telefoontje kan verwachten.