Dalende yen leidt tot onrust onder valuta's

AMSTERDAM, 8 JUNI. De voortgaande daling van de koers van de Japanse yen heeft vanmorgen geleid tot nieuwe onrust onder de valuta's in de rest van Azië.

De Japanse munt daalde vanmorgen tot een koers van 140,53 yen voor een Amerikaanse dollar. Dat is laagste koers sinds maart 1991.

Aanleiding voor de verzwakking was een uitspraak van de Japanse minister van Financiën Hikaru Matsunaga dat het nog onzeker is of de verzwakking van de yen deze week onderwerp van gesprek zal zijn op een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de zeven grootste industrielanden.

Ook de publicatie van de economische groeicijfers van Japan in het eerste kwartaal, die vrijdag wordt verwacht, wierp haar schaduw vooruit.

De meeste analisten gaan er volgens een peiling van het persbureau Reuters van uit dat de economie is gekrompen. Dat zou bevestigen dat Japan in een recessie verkeert. De valutahandel bleef op zijn hoede voor interventies van de Bank van Japan om de koers van de yen te steunen.

De Taiwan-dollar zakte vanmorgen naar 34,697 per Amerikaanse dollar. Dat is het laagste peil sinds 1987. Ook de meeste andere munten verzwakten bij opening van de handel, maar herstelden later enigzins.

Dat gold ook voor de aandelenmarkten. Hongkong sloot 0,2 procent hoger na een val van 1,65 procent, Seoul was 1,25 procent hoger. Lager sloten Singapore (3,4 procent), Bangkok (1,8 procent), Kuala Lumpur (1,4 procent en Manila (0,3 procent). Jakarta sloot onveranderd.