Britse fiscus houdt Stones uit eigen land

LONDEN, DEN HAAG, 8 JUNI. De Rolling Stones zien tijdens hun tournee af van vier concerten in thuisland Groot-Brittannië, zo schrijft The Times vandaag. De Stones wensen niet op te draaien voor de rekening van de fiscus à 36 miljoen gulden. Volgens de band zou hun hele Europese toernee verliesgevend worden als zij de concerten Engelse in augustus zouden laten doorgaan.

De belastingaanslag dreigt, na het in maart dichten van een belastinglek, waarbij Britse onderdanen geen belasting hoefden te betalen op inkomen dat was verdiend in het buitenland. De Britse fiscus zou de aanslag alleen kunnen opleggen over het Europese deel van de tournee als de Engelse concerten zouden doorgaan. De Rolling Stones willen de optredens voorlopig uitstellen tot volgend jaar juni, wanneer een nieuw belastingjaar is ingegaan. Ze wachten op nieuwe wetgeving, die nu op stapel staat.

The Times citeert zanger Mick Jagger: “Bij de twee jaar durende tournee zijn tweehonderd mensen betrokken en het zou dwaas zijn om daarop verlies te lijden.”

Het concert dat de Rolling Stones op 5 september geven op het Malieveld in Den Haag, is tegen de verwachting in nog lang niet uitverkocht. Van de 80.000 kaartjes die zaterdag in de voorverkoop gingen, werden er slechts ruim 34.000 verkocht.

Organisator Mojo had verwacht dat alle kaarten zaterdag in enkele uren van de hand zouden gaan. Een woordvoerder wijt de tegenvallende verkoop onder meer aan het slechte weer. “Bovendien dachten veel mensen dat het concert toch al snel uitverkocht zou zijn. Verder bestond er verwarring over het al dan niet doorgaan van het optreden, omdat gitarist Keith Richards drie ribben heeft gebroken door een val. Maar Richards is vrijwel hersteld.” (AP, ANP)