Beleggers straffen Fortis voor Belgisch avontuur

AMSTERDAM, 8 JUNI. Het succes van Fortis in België heeft zich niet vertaald in een hogere beurskoers. Integendeel, beleggers lieten het financiële fonds vallen. Handelaren op het Damrak vrezen dat Fortis nieuwe aandelen zal uitgeven om de recordprijs voor de Generale Bank te kunnen betalen.

“Er wordt hier gesproken over een emissie van rond de 4 miljard gulden”, zei een commissionair. Daardoor dreigt de winst te verwateren. Het aandeel stond rond het middaguur 2 gulden lager op 119,20. Eerder op de ochtend was het verlies groter dan drie gulden. Ook op de beurs van Brussel zakte het aandeel Fortis AG, met bijna 2,5 procent. Tegenspeler en verliezer in de strijd om de Generale Bank, ABN Amro, wist wel koerswinst te boeken. Het aandeel klom 1,60 op naar 49,60. Daarmee is het fonds, uitgedrukt in procenten, één van de grootste stijgers.

In het financiële geweld van het afgelopen weekeinde bleven de koersen van Aegon en ING redelijk stabiel. Aegon ging met 2,10 omhoog naar 165,60 en ING noteerde een plus van acht dubbeltjes op 139,90.

Aan het beursklimaat was de daling van Fortis in elk geval niet toe te schrijven. Het Damrak liftte mee met de beurzen in Frankfurt en Londen. De AEX stond om half een 13,04 punten hoger op 1216,15.

De hogere koersen hadden geen stevige basis. “Het is hier doodstil, de omzetten zijn minimaal”, klaagde een handelaar. De 1200-puntengrens die de beurs keer op keer overschrijdt om vervolgens terug te vallen, is volgens hem voor veel beleggers nog te broos. Akzo bijvoorbeeld, dat 7,10 won op 448,80, bleef steken op een omzet van 100.000 stukken. Ook branchegenoot DSM ging omhoog, met 2,40 naar 219,30.

Magere omzetten ook in het aandeel KPN, dat zijn vorige week begonnen opmars onverdroten doorzette. Het post- en telefoonbedrijf, dat aan de vooravond van een splitsing staat, klom 1,60 naar 119,90.

Philips mocht zich vanmorgen de snelste stijger onder de hoofdfondsen noemen. De elektronicareus ging acht gulden omhoog naar 190, een stijging van circa 4 procent.

Op de lokale markt beoordeelden beleggers de activiteiten van Ajax negatief. De mededeling dat de club een bod op Ronald de Boer heeft afgeslagen leidde tot een koersdaling van drie dubbeltjes tot 26 gulden.

De Amerikaanse dollar is de handel op de Europese wisselmarkten ingezet met een koers van iets boven de 2 gulden. In het Verre Oosten kwam de dollar voor het eerst in zeven jaar boven de 140 yen uit.

Vanmorgen in Europa stond de koers op 140,55 yen. De stijging houdt verband met de aanhoudende zwakte van de Japanse economie en de vrijdag bekendgemaakte werkloosheidscijfers van de VS die duiden op een sterke groei van de Amerikaanse economie.

TOKIO De beurs van Tokio was iets lager. De Nikkei-index zakte met 28,72 punten naar 15.294,71. De zwakke yen hield de beleggers van de beurs vandaan. Elders in Azië was de daling van de koersen groter. Alleen in Zuid-Korea was sprake van een stijging.