Baskische politici doelwit ETA-aanhang

BILBAO, 8 JUNI. Gemaskerde jongeren hebben dit weekeinde brandbommen gegooid naar woningen van Baskische politici. De acties volgen op de ontmanteling vorige week van een 'commando' van de Baskische afscheidingsbeweging ETA door de Baskische politie. Daarbij werd een lid van ETA gedood, toen zij het vuur opende op het arrestatieteam dat het appartement binnendrong. De Baskische politie komt betrekkelijk zelden op grote schaal in actie tegen ETA. De meeste belangrijke acties tegen de afscheidingsbeweging worden uitgevoerd door de Spaanse nationale politiekorpsen.

Doelwitten van de gemaskerde jongeren waren onder meer het huis van de burgemeester van Ordizia in de Baskische provincie Guipúzcoa, een bolwerk van Baskisch separatisme. In Azpeitia werd de woning van een politicus van de nationalistische Baskische partij PNV, die het Baskenland bestuurt, getroffen door een brandbom. De schade bleef in beide gevallen beperkt. In Elorrio moest de politie in de lucht schieten om groepen jongeren af te schrikken die molotov-cocktails wierpen.

Het ontmantelde Vizcaya-commando van ETA, een van de belangrijkste van de afscheidingsbeweging, had volgens de Baskische minister van Binnenlandse Zaken Atuxta een aantal aanslagen in voorbereiding. Bij de inval vorige vrijdag in een appartement in de Baskische stad Guernica, waar het commando verbleef, zijn behalve wapens en explosieven ook lijsten aangetroffen met daarop 632 mogelijke doelwitten van ETA. De afscheidingsbeweging had het voorzien op rechters, politici, politiefunctionarissen en journalisten. Volgens Atuxta zou ETA binnen twee weken met een reeks aanslagen zijn begonnen. Zeker 25 lokale politici van de regerende Partido Popular waren het onmiddellijke doelwit van ETA. Deze hebben de afgelopen dagen bescherming gekregen van de politie.

De politieke arm van ETA, de Baskische partij Herri Batasuna, heeft de actie tegen het ETA-commando fel veroordeeld. Volgens HB is “repressie” niet de oplossing voor het geweld van ETA. (Reuters, AFP)