Atlete Goossens verbetert Nederlands record op 400 meter

ROTTERDAM, 8 JUNI. Atlete Ester Goossens heeft bij de wedstrijd om de Europa Cup voor landenploegen in het Zweedse Malmö op de 400 meter het zeven jaar oude Nederlandse record van Gretha Tromp (51,68) verbeterd. Ze haalde ruim drietiende van een seconde van de tijd af: 51,35 seconden. “Ik kan nog sneller, denk ik”, zei Goossens na de race. “Dat record moest er toch een keer aangaan.”

Ondanks haar succes wil Goossens bij de Europese kampioenschappen in Boedapest (augustus) niet op de 400 meter starten. Ze verkiest dezelfde afstand met horden waarvoor ze zich ook al heeft gekwalificeerd. Goossens: “Op de hordenrace liggen mijn kansen. Wat heb ik er aan als achtste of zo te eindigen op de gewone 400? Pas als ik in de buurt van de 50,5 kom, ga ik me eens achter de oren krabben.”

Goossens was een van de zes Nederlandse winnaars in Malmö. De vrouwenploeg werd in de eerste divisie vierde van de acht deelnemende landen, de mannen vijfde. Daarmee werd het doel, klassebehoud, ruimschoots bereikt. Corrie de Bruin (kogel), Stella Jongmans (800 meter), Gert-Jan Liefers (1.500 meter), Martin Lauret (5.000 meter) en Patrick van Balkom (200 meter) waren de andere nummers één van Nederland.

Sprinter Van Balkom haalde met zijn 20,76 op de 200 meter de limiet voor de EK. “Die bocht in de tweede baan ging zo gesmeerd. Dat was echt genieten”, was de reactie van de sprinter, die in Zweden pas zijn tweede 200 meter van het jaar liep. Van Balkom, die ook nog tweede werd op de 100 meter, miste een groot deel van het vorige baanseizoen en het afgelopen indoorseizoen door blessures.

Met Van Balkom is het aantal Nederlandse deelnemers aan de EK op twaalf gekomen. Eerder waren al zeker van uitzending naar Boedapest: Corrie de Bruin (kogel/discus), Troy Douglas (200 meter), Jacqueline Goormachtigh (discus), Ester Goossens (400 meter), Lieja Koeman (kogel), Robin Korving (110 meter horden), Gert-Jan Liefers (800/1500 meter), Kamiel Maase (10.000 meter), Wilbert Pennings (hoog), Jack Rosendaal (tienkamp) en Monique de Wilt (polshoog).

De verwachting is dat de EK-ploeg nog zal worden uitgebreid. Met name Stella Jongmans (800 meter), verspringster Sharon Jaklofsy en Marko Koers zijn kanshebbers. Koers is momenteel herstellende van een stressfractuur aan zijn been.

De Ethiopiër Worku Bekila en de Keniaanse Tegla Loroupe hebben in Tilburg de Ten Miles gewonnen. Bekila won in 46.58 voor de Keniaan Kurgat en de Mexicaan Silva. De Nederlander Greg van Hest finishte als vierde in 47.26. Hij verbeterde hiermee de beste jaarprestatie van Bert van Vlaanderen, die zich ziek had afgemeld voor de wedstrijd. Bij de vrouwen, die tien kilometer liepen, won Loroupe in 32.02. Irma Heeren werd als beste Nederlandse vierde in 33.30, ook de beste tijd van het jaar.