Achmea mist boot bij GAN

ROTTERDAM, 8 JUNI. Bankverzekeraar Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Zilveren Kruis) is afgevallen bij de veiling van de Franse verzekeraar GAN. Het in Zeist gevestigde concern had samen met buitenlandse verzekeringspartners binnen het samenwerkingsverband Eureko een bod gedaan op het Franse staatsbedrijf.

Vanochtend maakte het Franse ministerie van economische zaken bekend dat alleen de Franse onderneming Groupama en het Zwitserse Swiss Life nog een kans maken op GAN. Er waren oorspronkelijk vijf belangstellenden. Naast Eureko viel ook het Amerikaanse AIG vandaag uit de boot. GE Capital, onderdeel van het Amerikaanse General Electric, was al eerder afgevallen.

De twee overgebleven kandidaat-kopers hebben zeven werkdagen de tijd om een definitief bod uit te brengen. Naar verwachting levert het staatsbelang van 87,1 procent in GAN ongeveer 14 miljard franc (bijna 5 miljard gulden) op.

Directeur J. Medlock van Eureko reageerde vanochtend teleurgesteld op de beslissing van de Franse overheid. “We hebben een professioneel bod uitgebracht, inclusief een een prijs die is gebaseerd op onze financiële verwachtingen en een ambitieus plan om de winstgevendheid van GAN voor langere termijn te herstellen.”

Achmea is een coöperatie en kan geen aandelen op de effectenbeurs uitgeven ter financiering van overnames. Als Eureko GAN had gekocht, was Eureko over enkele jaren naar de beurs gegaan.