Woordvoerder Kohl in opspraak door interview

BONN, 6 JUNI. De nieuwe woordvoerder van de Duitse regering, Otto Hauser, dreigt alweer van zijn functie te worden ontheven. Nog maar een week geleden werd hij door kanselier Helmut Kohl binnengehaald in een poging het tij te keren voor de christen-democraten die volgens opiniepeilingen de verkiezingen in september zullen verliezen van de sociaal-democraten van Gerhard Schröder. Hauser heeft zichzelf onmogelijk gemaakt door een vraaggesprek, eerder deze week, met een Oost-Duitse krant, waarin hij zegt dat de Oost-Duitsers niet zielig moeten doen en dankbaarder gebruik zouden moeten maken van de miljarden die ze uit het westen van Duitsland ontvangen. “De West-Duitsers steunen het oosten nog steeds”, zei Hauser in de Chemnitzer Freie Presse. “Maar de Oost-Duitsers moeten zich realiseren dat de bereidheid om hulp te geven niet te veel op de proef gesteld mag worden door op extremisten te stemmen.” Hauser doelde daarmee op de steun voor de PDS, de opvolger van de vroegere Oost-Duitse communistische SED. (Reuters)