WK-verrassingen

De grootste verrassingen van het WK voetbal in 1994 waren Zweden en Bulgarije. Beide landen haalden de halve finale. Wie gaan er in Frankrijk verrassend uitpakken?

Gerrie Mühren, oud-voetballer: “De grootste verrassing is misschien dat Frankrijk zelf niet erg ver komt. Zij hebben geen goede spitsen en dat breekt ze op. Ieder land met gevaarlijke spitsen kan ver komen: Brazilië, Duitsland, Italië. Om één of andere reden zit ik ook steeds met Argentinië in mijn hoofd. Dat zijn geen verrassende namen, maar met die landen eindig je het toernooi toch steeds. Er zal absoluut geen Afrikaans land doordringen tot de halve finale. Ronaldo en Bergkamp zullen er tussenuit springen, maar een speler als Deschamps is veel belangrijker voor een elftal. Davids ook, als je zo'n jongen ziet zwoegen is dat voor de rest van de ploeg een teken de mouwen ook op te stropen.”

Tom van 't Hek, bondscoach van de vrouwenhockey-ploeg: “Ik ben heel benieuwd naar Ariel Ortega van Argentinië. Een aantal jaren geleden heb ik hele mooie dingen van hem gezien. Argentinië intrigeert me sowieso, alleen al door dat tenue. Daarnaast vind ik het interessant om naar Frankrijk te kijken. Bij de start van een toernooi geeft het een enorme druk om in eigen land te spelen. Dat hadden wij vorige week ook. Als het eenmaal goed loopt, is thuis spelen een voordeel. Frankrijk leeft echter al vier jaar naar dit toernooi toe, het kan eigenlijk alleen maar falen.”

Koos Alberts, zanger: “Er zullen helemaal geen verrassingen zijn, want Nederland wordt gewoon wereldkampioen. Zeker weten. We hebben de beste spelers en ze vormen eindelijk een eenheid. Zoals ik ook trots ben op ons koninklijk huis, ben ik dat ook op het Nederlands elftal. De andere landen? Buiten Brazilië maakt niemand enige kans.”

Fritz Korbach, trainer van De Graafschap: “Die vraag is niet te beantwoorden, anders is het geen verrassing meer. Het is onmogelijk dat een onbekende speler de ster van het toernooi wordt. In 1990 viel Roger Milla erg op, maar dat kan nu niet meer. Het mondiale gebeuren wordt daarvoor te secuur bekeken. Als je verrassingen wilt noemen, moet je aan Paraguay of Mexico denken, maar ik zie die landen toch niet ver komen. Iedereen vindt Brazilië de grote favoriet, maar je ziet dat ze helemaal in de war raken als één van hun artiesten, Romario dus, wegvalt. Brazilië is geen collectief. Zal ik eens wat zeggen? Mij bekruipt het angstige gevoel dat wij gewoon wereldkampioen worden.”

Cees van Cuilenborg, hoofdredacteur van Voetbal International: “Joegoslavië, dat land brengt van oudsher veel talenten voort. Door de afschuwelijke oorlog is het enkele jaren van het toneel verdwenen, maar de spelers zullen er daardoor extra op gebrand zijn om op een positieve manier in het nieuws te komen. Nederland zal zeker een zware tweede ronde krijgen, want als het niet tegen Joegoslavië uitkomt, wordt het Duitsland. Die tip ik voor de titel. Ik verwacht trouwens geen sprankelend toernooi, juist daarom hoop ik dat Kanu veel zal spelen. Als hij in topvorm is, is hij een prachtige speler. Daarnaast ben ik heel benieuwd naar Salas van Chili. Ik ken hem helemaal niet, maar als je naar de uitslagen kijkt, valt het op dat hij altijd de eerste en de tweede scoort. Zamorano doet dat pas in de slotfase.”

Daan Akkerman, paragnost uit Westerlee: “Nederland wordt geen wereldkampioen. De oorzaak daarvan dient te worden gezocht in het verleden. De laatste jaren hebben zich nogal wat perikelen afgespeeld rond Oranje en die werken door in het heden. Nederland zou er goed aan doen naar een andere coach uit te kijken en eens wat minder hoog van de toren te blazen. Desondanks zal de ploeg goed spelen, maar het uiteindelijk afleggen tegen Engeland. De finale gaat tussen Frankrijk en Brazilië. Brazilië wordt na het nemen van strafschoppen wereldkampioen, maar de rol van de scheidsrechter in de eindstrijd zal naderhand veel weerstand oproepen.”

    • Orkun Akinci