VELUWE 2

De versnippering van de Veluwe is niet met één stap te niet te doen. Maar een belangrijke stap kan gezet worden door het op termijn afsluiten van de weg Ede-Planken Wambuis (N224). Deze weg doorklieft de Edese heide, alsmede het Landgoed Planken Wambuis.

Onder andere de Vereniging Natuurmonumenten, Het Geldersche Landschap, de Stichting Natuur en Milieu en de Geldersche Milieufederatie hebben het autoluw maken van deze weg neergelegd in hun kijk op de A12 (Utrecht-Arnhem). De afsluiting van de N224 zou een goede milieucompensatie zijn voor de verbreding (tweemaal drie banen) van deze weg. Evenzo zou bij een mogelijke toekomstige verbreding van de A50 (Apeldoorn-Arnhem) de weg Otterlo-Hoenderloo en de weg Deelen-Otterlo alleen opengesteld kunnen worden voor bestemmingsverkeer. Door deze maatregelen zou tezamen met een verlaging van de hekken van het Park de Hoge Veluwe en door de wildviaducten over de A50 één aangesloten natuurgebied ontstaan van Herbeek tot Kootwijk.

    • Drs. M.C. Korff