Talibaan boos over VN-gebaar naar Rabbani

NEW YORK, 6 JUNI. De regerende, moslim-fundamentalistische Talibaan-beweging in Afghanistan heeft gisteren “op de krachtigst mogelijke manier” geprotesteerd tegen een uitnodiging van de Verenigde Naties aan de volgelingen van de verdreven president Burhanuddin Rabbani om de VN-conferentie over drugs bij te wonen, die maandag begint. De vertegenwoordiging van de Talibaan in New York meent dat deze uitnodiging aan Rabbani's 'noordelijke alliantie', die nog slechts 15 procent van Afghaans grondgebied controleert, “deze krijgsheren ten onrechte legitimiteit en internationale status verleent”. De Talibaan verdreven Rabbani in 1996 uit de hoofdstad Kabul, maar de VN hebben de zetel van Afghanistan in de Algemene Vergadering nooit aan de Talibaan gegeven. Afghanistan is een van de belangrijkste produktiegebieden van opiumhoudende papavers, die grotendeels worden geteeld in door de Talibaan gecontroleerd gebied. (AP)