Selectie; Televisie; Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder andere een gesprek met mr. G.B.J. Hilterman die in opspraak is geraakt door in zijn radiocolumn asielzoekers 'etnische profiteurs' te noemen. Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Schrijfster Yvonne Kroonenberg, sportjournalist Herman Kuiphof, oud-scheidsrechter Frans Derks en columnist Theodor Holman discussiëren over het komende wk, de eeuwige ruzies en voetbalmiljonairs. Ned.1, 20.14-20.47u.

Lopende zaken. Paars II wil euthanasie uit de sfeer van het strafrecht halen. Maar in verpleeghuizen worstelen artsen nog dagelijks met de vraag of ze wel aan euthanasie willen meewerken. In verpleeghuis de Riethorst in Geertruidenberg is euthanasie niet toegestaan maar men twijfelt en overweegt dit standpunt te herzien. Ned.3, 21.29-22.13u.

DOCUMENTAIRES

Studio Noorderlicht. Vier speciale uitzendingen met gesprekken rond de wetenschapstafel over ontwikkelingen in de wetenschap. In deze eerste aflevering praten Wim T. Schippers en Rob van Hattum over het toenemende gebruik van vitamines met hoogleraar humane voeding Martijn Katan en Geert van Poppel, hoofd van de afdeling fysiologie van TNO Voeding. Ned.3, 20.03-20.33u.

De keuze van Dekeyser. Monty Roberts groeide in Californië op tussen de paarden. Zijn vader temde wilde paarden, maar de manier waarop hij dat deed vond Monty ronduit respectloos. Daarom besloot hij het zelf anders te doen en van de wilde paarden zijn vrienden te maken. Hiervoor moest hij eerst de taal van de dieren leren begrijpen, zoals hun houding en bewegingen. Afl.: De echte paardenfluisteraar. Belg.2, 20.25-21.20u.

SPORT

Autosport. Rechtstreeks verslag van de 24 uur van Le Mans. Eurosport, 8.00-9.30u.

Tennis. Rechtstreeks verslag van de herenfinale enkelspel op Roland Garros en beelden van de volleybalwedstrijd Nederland tegen Griekenland. Ned.2, 13.55-17.27u.

AMUSEMENT

TV Privé. Herhaling van een aflevering van deze talkshow, gepresenteerd door Henk van der Meyden. In de show ontvangt hij beroemdheden uit binnen- en buitenland. Daarnaast gaat hij ook op reportage. SBS6, 10.05-11.00u.

MUZIEK

Richter, L'insoumis. Eerste van een driedelige Franse documentaire over de vorig jaar overleden Russische meesterpianist Sviatoslav Richter. In de twee jaar voor zijn dood (op 1 augustus 1997) sprak de normaal nogal mensenschuwe Richter openhartig over zijn leven en werk. Ned.3, 11.00-12.00u.

Coca-Cola Oranje fandag. Evenement in de Arena in Amsterdam rond het Nederlands Elftal met optredens van Linda Roos & Jessica, Guus Meeuwis, Trijntje Oosterhuis, Lee Towers en Willeke Alberti. Paul de Leeuw en Jack van Gelder presenteren het programma. SBS6, 20.10-21.05u.

Aïda. De imposantste opera van Verdi, die ook zoveel intieme scènes heeft, kreeg fantastisch gedetailleerde en goed gezongen grootschalige uitvoeringen, begin dit jaar in de Rotterdamse Ahoy' en onlangs in het Arnhemse Gelredome. Ned.2, 20.16-22.55u.

Een oor op de loer. De opera Een ziel van hout, die Robert Heppener componeerde naar het verhaal van Jakov Lind, gaat woensdag in Amsterdam in première op de openingsavond van het Holland Festival. Eline Flipse volgde Heppener bij de repetities van zijn eerste opera. Ned.3, 22.10-23.03u.

FILM

Batman: Mask of the Phantasm (Eric Radomski & Bruce W. Timm, 1993, VS). Betrekkelijk recente en zorgvuldig gemaakte tekenfilm naar de fameuze strip over de gemaskerde wreker. RTL4, 12.45-14.05u., met reclame.

Heimweh - dort wo die Blumen blühn (Franz Antel, 1957, Oostenrijk). Heimatfilm. Na de oorlog hervindt een vluchtelinge haar levensmoed, mede dankzij sympathieke koorknapen. Duitsl.2, 13.30-14.55u.

Tap (Nick Castle, 1989, VS). Tapdansnummers van Gregory Hines vormen enige attractie in verhaaltje over ex-gedetineerde die zich geconfronteerd ziet met zijn vroegere criminele maten. SBS6, 13.50-15.45u., met reclame.

The Rare Breed (Andrew V. McLaglen, 1966, VS). Romantische western. Fokstier veroorzaakt onrust onder rivaliserende ranchers, onder wie James Stewart en Brian Keith. BBC1, 15.25-16.55u.

The Riddle of the Sands (Tony Maylam, 1979, Engeland). Verfilming van gelijknamige Britse avonturenklassieker van Erskine Childers ontbeert de nodige production value. Michael York stuit anno 1901 op Duitse poging om Engeland binnen te vallen. BBC1, 16.55-18.25u.

The Greek Tycoon (J. Lee Thompson, 1978, VS). In zijn onbeschaamdheid amusante boulevardfilm biedt ouderwetse glamour en een gewiekst verdraaide weergave van het leven van Onassis en diens huwelijk met Jacqueline Kennedy. Met Anthony Quinn als Theo Tomasis en Jacqueline Bisset als de jonge presidentsweduwe Liz Cassidy. RTL5, 20.30-22.30u., met reclame.

The Quick and the Dead (Sam Raimi, 1995, VS). Sharon Stone is een heuse gunslinger - met echte blaffers - in één grote verwijzing naar westerns als Once upon a Time in the West en A Fistful of Dollars. Met Gene Hackman als routineuze bad guy en een bijrol van Leonardo Dicaprio. SBS6, 22.05-0.05u., met reclame.

Combat des fauves (Benoît Lamy, 1997, Frankrijk). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.03-0.26u.

. Still of the Night (Robert Benton, 1982, VS). Ouderwetse thriller, gemodelleerd naar de film noir uit de jaren veertig, verwijst o.m. naar Rebecca, Spellbound en Vertigo van Hitchcock. Psychiater Roy Scheider onderzoekt de dood van een patiënt, de minnaar van labiele Meryl Streep. Oogstrelende maar functionele fotografie van Nestor Almendros. BBC1, 0.15-1.45u.

Hell Is a City (Val Guest, 1959, Engeland). Vitale, naar een semi-documentaire neigende politiethriller over de jacht op een ontsnapte juwelendief. BBC2, 1.10-2.55u., zwart-wit.

Boundaries of the Heart (Lex Marinos, 1988, Australië). Australische top-acteurs in houterig-theatraal drama over relationele frustraties in een piepklein gehucht in de Australische woestijn rond de Kerst. John Hargreaves dingt er jaarlijks naar de hand van Wendy Hughes, dochter van Norman Kaye. BBC1, 1.45-3.20u.

Bye-Bye (Karim Dridi, 1995, Fr.). Regisseur Dridi, Fransman van Noord-Afrikaanse komaf, schetst associatief en realistisch scènes uit het dagelijks leven van immigrantenfamilies in Marseille, balancerend op de rand van sjacherend overleven en afglijden naar het snelle geld van de drugshandel. Maandag, TV5, 13.00-15.00u., Frans ondertiteld.

En nagesynchroniseerd:

La flor de mi secreto (Pedro Almodóvar, 1995, Spanje/Frankrijk). Duitsl.1, 23.30-1.10u.; Bleu comme l'enfer (Yves Boisset, 1986, Frankrijk). Duitsl.2, 1.50-3.25u.