Selectie; Televisie; Zaterdag

ACTUALITEITEN

Urbania, een stadstriptiek. Compilatie van de leukste portretten uit afleveringen van het afgelopen seizoen met de zangeres Anouk, de Utrechtse huisarts Querido en de Marokkaan Achmed Bouzeryouh die naar Nederland kwam om wiskunde te studeren maar nu bij de Rotterdamse metro werkt. Ned.3, 17.01-17.31u.

2 Vandaag. Een reportage over de landelijke campagne voor meer acceptatie van homoseksuele politieagenten, de aanscherping van de regels voor portiers bij horecabedrijven en een portret van multimedia performer en oud-AVRO-presentator Ad Visser. Ned.2, 17.35-19.00u.

Nova. Onder andere een reportage over een onderzoek naar hyperactieve kinderen die lijden aan ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Volgens de onderzoekers is deze afwijking genetisch bepaald. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Correspondent special - City on the brink. Vanavond aandacht voor de Chinese metropool Chongqing, ooit een bloeiend communistisch en industrieel centrum, maar inmiddels een stad in verval. BBC2, 20.15-21.00u.

Windrush. Serie historische documentaires over de veranderingen in het leven in Groot-Brittannië door de toestroom van immigranten vanuit het Caraïbisch gebied op het schip Empire Windrush. De moord op Kelso Cochrane in 1959 staat bekend als de eerste raciale moord. Er was echter niet alleen sprake van rassenhaat maar naarmate het aantal immigranten toenam, kregen ze ook meer eigen kerken en gemeenschappen. BBC2, 21.00-22.00u.

AMUSEMENT

Op reis. In deze tiende aflevering over reizen met bijzondere bestemmingen een afdaling in de gangen en grotten van de ondergrondse in Parijs, een portret van de vrolijkste begraafplaats van Roemenië en de jacht op een in de grond groeiende zwarte bol waar een hele industrie omheen is gebouwd: de truffel. Ned.3, 19.05-19.35u.

De show van je leven. Speciaal programma waarin met de eerdere gasten Annemarie Jorritsma, Jos Brink, Monique van de Ven, Wim Kok, Nelly Frijda, Bennie Jolink en Michael van Praag wordt teruggeblikt op de dilemma's die hen eerder dit jaar zijn voorgelegd. Ned.3, 20.50-22.00u.

MUZIEK Showcase. Met o.a. Dana International en Wes & Ultimate Kaos. TMF, 18.02-19.00u.

SPORT

Tennis. Rechtstreeks beeldverslag van de damesfinale op Roland Garros tussen de Spaanse Arantxa Sanchez-Vicario en de Amerikaanse Monica Seles. Ook beelden van de volleybalwedstrijd Nederland-Polen (vrouwen) en de tijdrit in de Giro d'Italia. Ned.2, 13.55-17.29u.

WM-Klassiker. Fragmenten uit oude WK voetbalwedstrijden met vanavond Italië 1990: Duitsland-Nederland. Duitsl.1, 2.30-4.30u.

KUNST

Call me Madam. Portret van de Ierse Dame Ninette de Valois, die vandaag honderd jaar wordt en de oprichter was van the Royal Ballet, Birmingham Royal Ballet en de Royal Ballet School. BBC2, 19.35-20.15u.

L!nk. O.a. een gesprek met Benetton-fotograaf Oliviero Toscani, naar aanleiding van de tentoonstelling 'Fabrica, colors of Benetton' in Maastricht, en een gesprek met Casanova-kenner Bob de Moor over de beroemdste versierder aller tijden. Belg.2, 20.30-21.00u.

Plankenkoorts. Liedjes uit het theaterprogramma Rapsodia van Freek de Jonge. Belg.2, 22.456-23.35u.

Kunst... omdat het moet. Portret van schilder en beeldhouwer Hilaire Germain Edgar Degas (1834-1917) die in zijn tijd op vrijwel alle tentoonstellingen van impressionistische kunst vertegenwoordigd was. Zijn klassieke opleiding en afkeer van het exact weergeven van de werkelijkheid gaven hem een geheel eigen stijl. Deze film werd eerder uitgezonden op 4 oktober 1997. Ned.2, 0.07-0.57u.

FILM

Africa Express (Michele Lupo, 1975, Italië/West-Duitsland). Geheim agente Ursula Andress vermomt zich als missiezuster in Afrikaanse jungle. Avonturenkomedie. Ook met Jack Palance. RTL4, 12.00-13.40u., onderbroken door reclame.

The Hawaiians (Tom Gries, 1970, VS). Vervolg op Hawaii (George Roy Hill, 1966) leent andermaal fragmenten uit roman van James A. Michener voor familiekroniek, gesitueerd op het Hawaii van eind vorige eeuw. Met Charlton Heston, Geraldine Chaplin. BBC2, 12.45-14.55u.

The Wild Country (Robert Totten, 1970, VS). Familiewestern in Disney-stijl over het wel en wee van een boerengezin in Wyoming anno 1880. Met Steve Forrest en Vera Miles. Duitsl.1, 13.30-15.00u., nagesynchroniseerd.

Mer om oss barn in Bullerbyn / Neues von uns Kindern aus Bullerbü (Lasse Hallström, 1986, Zweden). Vervolg op liefdevol portret van kinderleven in Zweeds dorpje in de jaren twintig, naar herinneringen van Astrid Lindgren. Duitsl.2, 13.35-15.00u., nagesynchroniseerd.

Oh, Heavenly Dog (Joe Camp, 1980, VS). Fantasie-komedie. Privé-detective Chevy Chase reïncarneert als hond en lost zijn eigen moord op. Ook met Jane Seymour, Omar Sharif. SBS6, 13.40-15.30u., onderbroken door reclame.

The Man with One Red Shoe (Stan Dragoti, 1985, VS). Amerikaanse remake van gevatte Franse komedie Le grand Blond avec une Chaussure noire (Yves Robert, 1972). De schoen is van kleur verschoten en de plot over een niets vermoedende musicus die het doelwit wordt van rivaliserende spionnen, doorstaat de transatlantische vertaling matig. Met Tom Hanks, Jim Belushi, Carrie Fisher, Charles Durning. SBS6, 18.50-20.30u., onderbroken door reclame.

Scorchers (David Beaird, 1991, VS). Moeizame verfilming van toneelstuk over huwelijks- en seksuele problemen in Louisiana. Emily Lloyd wil niet met haar man naar bed. En Jennifer Tilly's echtgenoot prefereert dorpsprostituee Faye Dunaway. RTL5, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

. Inner Space (Joe Dante, 1987, VS). Ironische fantasy persifleert de science fiction-film zonder de genreliefhebbers tekort te doen. Tot speldeknop verkleinde, drankzuchtige testpiloot Dennis Quaid belandt in bloedbaan van brave angsthaas (Martin Short). Veronica, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Conan, the Barbarian (John Milius, 1981, VS). Reactionaire spektakelfilm van ouderwetse allure creëert tijdperk dat zowel de prehistorie als de middeleeuwen lijkt te beslaan. Arnold Schwarzenegger als onoverwinnelijke supermens trekt ten strijde tegen tovenaar-goeroe die volgelingen ophitst tot massahysterie en zelfmoord. SBS6, 21.35-23.55u., onderbroken door reclame.

. The Wild Bunch (Sam Peckinpah, 1969, VS). Klassiek western-epos ondermijnde de westernmythologie van John Ford en voorzag het genre van een nieuw, extreem gewelddadig idioom. Bende van William Holden ontvlucht anno 1914 Texas en valt in vileine handen van Mexicaanse generaal. Ook met Ernest Borgnine, Robert Ryan, Edmond O'Brien. BBC2, 22.00-0.20u.

Brainscan (John Flynn, 1994, VS/Engeland). Onze in Hollywood hoog gewaardeerde landgenoot René Daalder ontwierp de visual effects voor deze aardige variatie op het stramien van de tienerangst voor het overschrijden van de grens tussen fantasie en realiteit. Moordlustig computerspelletje van sociaal gehandicapte tiener blijkt minder virtueel dan hij dacht. Belg.1, 23.25-0.56u.

Boiling Point (James B. Harris, 1993, VS). Dennis Hopper speelt memorabele crimineel die een week de tijd heeft om een schuld af te lossen. Bedaarde misdaadfilm laat diens lotgevallen parallel lopen met die van agent Wesley Snipes, die juist wraaklustig op zoek is naar Hopper. BBC1, 0.00-1.25u.

Major Dundee (Sam Peckinpah, 1965, VS). Peckinpah werd voortijdig aan de kant gezet als regisseur van deze rommelige western waarin Charlton Heston overtuigt als een cavalerie-officier die leiding geeft aan een strafexpeditie tegen plunderende indianen. Ook met Richard Harris, James Coburn. BBC2, 1.00-3.00u.

Jacob's Ladder (Adrian Lyne, 1990, VS). De make-up-afdeling mocht zich uitleven in pretentieuze, erg onbeheerste griezelfilm over de angstdromen en -visioenen van Vietnamveteraan Tim Robbbins. Regisseur maakte eerder Fatal Attraction. RTL4, 1.05-3.05u., onderbroken door reclame.

Apex (Philip J. Roth, 1992, VS). Energieke low-budget-SF-routine. Met Richard Keats als rebel in het jaar 2073, wanneer de mensen massaal bezwijken aan een virus dan wel aan moordlustige robots. SBS6, 1.30-3.20u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

Bleu comme l'enfer (Yves Boisset, 1986, Frankrijk). Duitsl.2, 23.15-0.50u.; Cimarron (Anthony Mann, 1960, VS). Duitsl.1, 0.20-2.30u.; Call to Danger (Tom Gries, 1973, VS). Duitsl.2, 0.55-2.05u.