Rode Khmer mogelijk volgend jaar voor rechter

PHNOM PENH, 6 JUNI. De kansen groeien dat de leiders van de Rode Khmer in Cambodja voor een internationaal tribunaal worden gebracht, mogelijk al volgend jaar. De speciale afgevaardigde van de Verenigde Naties voor Cambodja, de Zweed Thomas Hammarberg, heeft dat gisteren gezegd op een persconferentie in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh.

Hammarberg zei dat hij “in toenemende mate optimistisch” is over de mogelijkheden van een tribunaal, waarop de (vroegere) leiders van de Rode Khmer verantwoording moeten afleggen voor hun wandaden tijdens hun bewind, van 1975 tot 1979, over 'Democratisch Kampuchea', toen naar schatting twee miljoen mensen het leven verloren door executies, ondervoeding en uitputting. Volgens de Zweed groeit binnen het politieke spectrum in Cambodja de consensus over de noodzaak van zo'n tribunaal. “Als de politieke wil bestaat, zou dat al volgend jaar kunnen plaatsvinden”, aldus Hammarberg.

Met name de Verenigde Staten hebben de afgelopen tijd aangedrongen op berechting van de leiders van de Rode Khmer. De kwestie heeft opnieuw aandacht gekregen door de dood, eerder dit voorjaar, van Broeder nummer Eén van de Rode Khmer, Pol Pot, en de recente successen van het regeringsleger in de strijd tegen de overgebleven facties van de Rode Khmer in de jungle in het uiterste noorden van Cambodja.

Uit de woorden van Hammarberg kan worden afgeleid dat thans wordt gedacht aan een tribunaal dat in Cambodja zelf plaats heeft en waarbij vanuit het buitenland juridische bijstand wordt verleend.

Niet bekend