RESTAURANT RAMPSPOED

Dat het voorgerecht van verschillende soorten vis bij restaurant Spaander in Volendam door de ijverige kok wordt opgetut met een halve aardbei, een plak carambola, enkele bramen, een halve vijg en een Matterhorn van sla is treurig, maar het kan nog erger.

Bij eten kan veel mis gaan. Tijdens een banket in Moskou kreeg een delegatie uit Saoedie Arabië varkenstong, worst en geroosterd varkensvlees voorgezet. Volgens de memoires van Sattarov, de chefkok van het Kremlin, hebben de Russische leiders geen idee van wat wel en niet hoort.

Tijdens een bezoek aan het Witte Huis in 1960 at Chroesjtsjov de plakjes citroen uit zijn vingerkom. Bijna had hij ook het water opgedronken, ware het niet dat een ober bijtijds ingreep en het bakje van tafel nam. Chroesjtsjov dineerde toen in gezelschap van president Johnson die ooit over Gerald Ford zei dat deze zo stom was dat hij niet eens tegelijkertijd kon kauwen en een wind laten. Uit eten gaan kan ook geld opleveren. Althans in de Verenigde Staten. Mukesh Rai, een Hindu, bestelde bij Taco Bell in Los Angeles een 'bean burrito' en kreeg in plaats daarvan een 'beaf burrito'. Mukesh nam per ongeluk een hap en eiste via zijn advocaat een schadevergoeding van het restaurant omdat hij lijdt aan emotionele stress en medische onkosten heeft. Omdat hij vlees heeft gegeten, wat voor hem hetzelfde is al het eten van een voorvader, moet hij naar India reizen om zich in de Ganges te reinigen.

Vandaag een eenvoudig gerecht van bij elkaar gelegde, ingemaakte ingrediënten die bij geroosterd vlees of bij vis worden gegeten.

Dop de tuinbonen. Pel de knoflook tenen. Snijd de worteltjes in 1 cm. brede stukjes. Snijd het pepertje in dunne ringen. Verwijder eventueel de hete zaadjes. Breng wijnazijn, wijn, aceto balsamico en suiker met de laurierbladen en de rozemarijn aan de kook. Voeg knofloook, tuinbonen en wortelstukjes toe en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Draai het vuur uit. Laat alles afkoelen. Doe groenten, kruiden en vocht in een zorgvuldig schoongemaakte glazen pot. Bewaar de pot in de koelkast.

3 verse bollen knoflook 250 gram tuinbonen 5 worteltjes 1 rood pepertje 2 laurierbladen 3 takjes rozemarijn 1/4 liter witte wijnazijn 1/4 liter witte wijn 2 eetlepels aceto balsamico 1 eetlepels suiker

    • Anne Scheepmaker