'Politieke puppy' ook voor ouderen

Nieuwelingen in de Tweede Kamer - waar komen ze vandaan en wat willen ze? Camiel Eurlings, de nummer 26 van het CDA, wil vooral een echte volksvertegenwoordiger zijn: ten alle tijde aanspreekbaar voor jong en oud.

DEN HAAG, 6 JUNI. Nog steeds verschijnt er een oprechte blik van ongeloof en verbazing in de ogen van de 24-jarige Camiel Eurlings als hij vertelt over de 24.008 louter Limburgse voorkeurstemmen waarmee hij in de Kamer werd gekozen. “Het is ongelooflijk, echt ongelooflijk”, zegt hij.

Nog dagelijks ondervindt hij de gevolgen van zijn intensieve campagne. Eurlings: “Gisteren zat ik in de trein uit Valkenburg naar Den Haag. Komt er zo'n medewerker van de railtender langs, stopt, kijkt me aan en zegt: 'Meneer Eurlings, mag ik u van harte feliciteren met uw benoeming'. Dat is toch schitterend.”

Het fenomeen voorkeurstemmen is echter niet nieuw voor de CDA'er. Vier jaar terug werd hij “als piepjong gemeenteraadslid” ook al met voorkeurstemmen in de gemeenteraad van Valkenburg gekozen.

Eurlings blijkt een idealist. Voordat hij gemeenteraadslid werd, richtte hij in Valkenburg een kern op van de CDA-jongeren. Hij neemt de taak van volksvertegenwoordiger het liefst zo letterlijk mogelijk en wil te allen tijde bereikbaar zijn voor de mensen. Zijn campagne om voorkeurstemmen te werven belichaamt voor hem het directe contact dat er tussen de mensen op straat en de politiek zou moeten zijn.

“Natuurlijk moet je ook het abstracte en bestuurlijke werk goed doen, maar het contact met de mensen die je gekozen hebben is minstens zo belangrijk. Daarom blijf ik ook in Valkenburg wonen, bij mijn ouders.” Voor de lange vergaderavonden neemt hij er echter wel een appartementje in Den Haag bij. “Ruim zes uur reizen per dag is wat veel van het goede.”

Eurlings is altijd al politiek geïnteresseerd geweest. Als tienjarige bracht hij menig avondje door bij de raadsvergaderingen in Valkenburg, waar zijn vader wethouder en loco-burgemeester was. In 1994 werd hij daar tot jongste gemeenteraadslid ooit gekozen. Zijn drijfveer: jongeren een stem geven in de politiek.

Van carrièreplanning wil Eurlings niets weten, “dat zou fout zijn”. “Politiek doe je vanuit idealisme. En anders doe je het niet.”

Bang is hij niet voor het Kamerwerk. “Ik heb veel met politici gesproken en denk de valkuilen wel te kunnen omzeilen. Mijn motto is alijd geweest: blijf jezelf, wees authentiek. Dat heb ik in Valkenburg ook altijd gedaan. En dat zal ik hier ook doen.” Door die houding ziet Eurlings niet op tegen zijn 'maidenspeech'. Op de dag van zijn installatie in de Kamer stond hij ook al achter het katheder - spontaan, informeel - om een cadeautje van het vorige jongste Kamerlid, PvdA'ster Sharon Dijksma, in ontvangst te nemen. “Het geluid was alleen heel hard door de microfoon en de zaal is erg groot, maar dat went wel”, aldus Eurlings. De jonge Limburger heeft grootse politieke plannen. Zijn belangrijkste doel is om jongeren meer bij de politiek te betrekken. “Door aanspreekbaar te blijven voor ze, niet door cliëntelisme, maar door en wederhoor toe te passen.” Hij is begaan met het lot van de medemens, wil het liefst ieder individu een leefbare samenleving bieden. “Mensen zitten niet te wachten op een tientje lastenverlichting per jaar, die willen dat de kwaliteit van het leven omhoog gaat. Daar wil ik voor zorgen”, zegt hij.

Inmiddels weet hij dat hij de komende vier jaar in de vaste commissies voor welzijn, verkeer en waterstaat en buitenlandse zaken zit. Ook daar zal hij de nadruk proberen te leggen op het belang voor jongeren, “maar je zult mij niet gelijk het hoogste woord zien voeren. Je moet je eerst goed hebben ingewerkt voordat je ergens een oordeel over geeft, dus dat ga ik eerst doen”.

Het worden drukke tijden. Aan boeken lezen en films kijken zal hij nog minder toekomen dan vroeger. “Eerst nog even afstuderen, want door de campagne heb ik dat uit moeten stellen. Maar in september hoop ik klaar te zijn.” Daarna komt “voor de volle honderd procent” het Kamerwerk. “Het zal veel vergen, maar van niks komt niks”, zegt hij. En met zijn sociale leven komt het ook wel goed. “Je moet gewoon plannen. Tegen jezelf zeggen: die en die avond ben ik absoluut vrij, daar komt niemand aan. Dat moet kunnen.”

Zijn vriendin is zelf ook actief in de politiek, dus die heeft begrip voor zijn drukke leven. “Zij is heel actief bij de CDJA-kern in Valkenburg en dat kost ook veel tijd. Ik hoef door Den Haag mijn relatie dus niet op het spel te zetten.”

In de regionale pers werd al liefkozend over “de aaibaarheidsfactor van deze politieke puppy” gesproken. En dat is precies wat in het voordeel van de jonge CDA'er zou kunnen werken. Kamerlid P.J. Biesheuvel, CDA-veteraan: “Hij is nog jong en enthousiast, dat moeten we zo zien te houden. Ik vind dat wel wat hebben, jong bloed in de Tweede Kamer.”

Eurlings waagt zich liever niet aan een uitspraak over zijn politieke voorbeelden. “Als ik namen ga noemen, doe ik anderen onrecht, dus daar begin ik niet aan”, zegt hij diplomatiek. Lubbers wegens zijn duidelijke keuzes en Rosenmöller wegens zijn kwaliteiten als debater wil hij wel noemen, “maar ik heb lokaal ook zoveel van mensen geleerd; die zijn net zo belangrijk voor mij geweest als de landelijke voorbeelden”, nuanceert hij.

“Je bouwt een samenleving samen”, meent Eurlings, geheel in lijn met het partijprogramma van het CDA. “Hoewel ik natuurlijk op een goede manier gebruik zal maken van mijn jonge leeftijd, betekent dat niet dat ik me alleen met jongeren wil bezighouden. Ook ouderen hebben op mij gestemd.”

Camiel Eurlings Partij: CDA Leeftijd: 24 jaar Opleiding: technische bedrijfskunde Vorige functie: gemeenteraadslid CDA-fractie Valkenburg, student Woonplaats: Valkenburg (L)

    • Egbert Kalse