Oude brug in Kampen gesloten

KAMPEN, 6 JUNI. Om vier uur werd de oude Stadsbrug van Kampen voor alle verkeer afgesloten. Een “beetje historisch moment”, zei wethouder H. Breman, die de zaak gistermiddag in de stromende regen aanschouwde. De brug wordt de komende weken gesloopt, om plaats te maken voor een nieuwe verbinding over de IJssel. De nieuwe brug zal in oktober volgend jaar klaar zijn - tot die tijd moeten automobilisten omrijden, en kunnen voetgangers en brommers gebruik maken van een tijdelijke verbinding.

Als ruim een decennium wordt er in Kampen gesproken over vervanging van de Stadsbrug. Het ding, direct na de Tweede Wereldoorlog herbouwd, is namelijk op. Bij elke nieuwe inspectie werd vanaf het begin van de jaren negentig verder verval geconstateerd. In eerste instantie nam de politiek halve maatregelen: eerst werd het zware vrachtverkeer geweigerd, vervolgens de bussen. Tenslotte mochten voetgangers ook niet meer in grote groepen tegelijkertijd oversteken. “Maar het bleef onveilig”, aldus Breman. Ook al omdat de brug voor de scheepvaart eigenlijk te smal was. Met enige regelmaat knalden er schepen tegen de pijlers. “Echt grote boten kunnen er niet eens door.” En dus werd er besloten tot sloop.

Lange tijd was het echter onduidelijk of er wel een nieuwe verbinding kon komen. De brug is eigendom van de stad, en de verschillende andere overheden weigerden in eerste instantie financieel bij te dragen. Na veel getouwtrek kwam Rijkswaterstaat uiteindelijk met een subsidie van vijftien miljoen gulden, de provincie Overijssel met één miljoen gulden en buurgemeente IJsselmuiden (waarmee Kampen op 1 januari 2000 gaat fuseren) met eveneens één miljoen gulden. “Zonder die bijdragen was het ons niet gelukt.” Kampen betaalt zelf 23 miljoen gulden.

Het is “met pijn in het hart” dat Breman afscheid neemt van de brug. “Het is toch jarenlang een markant en gezichtsbepalend element geweest.”

Kampen is met Maastricht de enige stad in Nederland die een stadsbrug over een rijksrivier heeft. Toch is de wethouder blij dat er geen verkeer of voetgangers meer over de brug komen. Hij hield, zo zegt hij, toch af en toe zijn hart vast. “Ik kan nu wel zeggen dat de brug gevaarlijk was. De risico's waren redelijk groot.”