Oranje doet wat het wil met zwak Nigeria; 5-1 winst in laatste oefenduel

AMSTERDAM, 6 JUNI. Na een slechte generale repetitie volgt volgens het gezegde een goede uitvoering, maar wat komt er na een voorbeeldige laatste oefening? Ruim een week voor het eerste optreden op het wereldkampioenschap tegen België vernederde het Nederlands elftal gisteravond de balkunstenaars van Nigeria met 5-1.

Wie de Afrikanen nog beschouwde als favoriet voor de Coupe du Monde is gisteravond ontnuchterd, want defensief bleek deze ploeg zo zwak dat het overleven van de eerste ronde al een probleem kan worden. Bondscoach Bora Milutinovic, die zich na afloop druk maakte om een advertentie in het programmablad van de KNVB tegen het bewind in Nigeria, is niet te benijden.

Wat de werkelijke kracht is van het Nederlands elftal, wordt pas duidelijk op het WK. Daar gelden andere wetten dan in vriendschappelijke potjes, zoals die van gisteravond en het duel met Paraguay dat ook eindigde in 5-1. Uitslagen die schril afstaken tegen de stroeve vertoning in het Gelredome waar Kameroen het team van Hiddink op 0-0 hield.

Het om politieke redenen discutabele duel van gisteravond, vijzelde het moreel van Oranje in elk geval hoog op. De toeschouwers in de Arena kregen een aantrekkelijke show voorgeschoteld, waarin de spelers van het Nederlands elftal de score zelfs nog veel verder hadden moeten opvoeren. Jerrel Hasselbaink miste bijvoorbeeld drie opgelegde kansen. De Oranje-koorts zal niettemin de komende dagen ongetwijfeld pijlsnel stijgen. Al vast reagerend op te veel optimisme bleef Hiddink gisteravond in de Arena de realiteit onder ogen zien. “Op het moment dat het eigenlijk 4-0 moest worden, had Nigeria ook gemakkelijk op 3-2 kunnen komen. Er sluipen nog steeds slordigheidjes in onze defensie. Niettemin ben ik tevreden over hoe de selectie er conditioneel voorstaat. Op Jonk en Bergkamp na, die natuurlijk nog ritme missen, hebben alle spelers de afgelopen week fysiek gezien een grote sprong voorwaarts gemaakt.”

Hoewel vriendschappelijk voetbal altijd bedrieglijk is, zijn er wel enkele conclusies te trekken ten aanzien van de formatie waarmee het Nederlands elftal in Frankrijk het strijdtoneel moet betreden. De ontmoetingen van de afgelopen weken toonden aan dat Oranje in een aanvallende rol op z'n sterkst is. Gezien zijn vorm kan Hiddink niet meer om Marc Overmars heen en dat noopt de bondscoach tegelijkertijd tot het verscheuren van behoudende concepten. Wanneer de razendsnelle speler van Arsenal op het WK net zoveel efficiency in zijn spel legt als de laatste twee interlands, kan hij weleens een van de uitblinkers van het toernooi worden.

Vroeger was Overmars alleen een vliegensvlugge linksbuiten die met een beperkte techniek de bal langs een verdediger tikte om er dan zelf achteraan te hollen. Tegenwoordig scoort hij ook gemakkelijk en anticipeert hij heel goed in het positiespel. Gisteravond was Overmars bij de eerste drie treffers van Oranje betrokken. De eerste en de derde bereidde hij voor. Het tweede, wonderschone doelpunt maakte hij zelf uit een moeilijke hoek. Net als vroeger bij Ajax, drijft hij zijn tegenstanders dermate tot wanhoop dat zij tegen gele kaarten oplopen. Shakpoke, die later de wedstrijd moest verlaten na een charge van Numan, ging zo op de bon. En ook Okpara kon Overmars alleen onreglementair afstoppen.

Opvallend was gisteravond verder het gedisciplineerde optreden van Seedorf, die op de rechtervleugel het spel goed breed hield. Met twee controlerende middenvelders in het centrum (Winter en Cocu of Davids) kan Oranje zo toch gedoseerd over de flanken aanvallen. De vraag is echter wie er moet wijken zodra Dennis Bergkamp weer fit is. Dat kan juist op het WK onrust geven. Ronald de Boer zal dan net als gisteravond achter de spitsen gaan spelen. De basisplaats van Aron Winter, die tegen Nigeria als rechtsback opereerde als vervanger van de licht aan z'n lies geblesseerde Michael Reiziger, komt dan op de tocht te staan.

Winston Bogarde maakte op zijn oude thuisbasis weer geen overtuigende indruk als stand-in van Jaap Stam. Hij veroorzaakte de enige tegentreffer door Daniel Amokachi in het strafschopgebied onderuit te trekken. Kanu, geen schim meer van de 'tovenaar' bij Ajax, scoorde vanaf elf meter. Oranje had toen al drie treffers op het scorebord gebracht. Hasselbaink, Overmars en Kluivert stonden garant voor de doelpunten. Kluivert, die zijn zelfvertrouwen wat opvijzelde en invaller Van Hooijdonk brachten in het laatste kwartier de eindstand op 5-1.

    • Erik Oudshoorn