Omstreden Schotse atoomfabriek toch dicht

LONDEN, 6 JUNI. De nucleaire opwerkingsfabriek in het Schotse Dounreay gaat dicht als alle opgeslagen kernafval op het complex is verwerkt. Dat is waarschijnlijk in het jaar 2006. Met die mededeling verraste de Britse regering gisteren milieu-activisten en politici die al jaren ijveren voor sluiting van de fabriek. Twee maanden geleden ging premier Blair nog in op een verzoek van de Amerikaanse president Clinton om ruim vijf kilo uranium uit de voormalige Sovjet-republiek Georgië in Dounreay te verwerken. Amerikanen en Britten waren bang dat het kernafval in verkeerde handen zou kunnen vallen als het nog langer in Georgië bleef.

Volgens de Scottish National Party (SNP) heeft de regering zich volstrekt ongeloofwaardig gemaakt door de opwerkingsfabriek in april te verdedigen en twee maanden later te verklaren dat het bedrijf geen toekomst heeft. De Britse regering ontkende gisteren dat tot sluiting is besloten omdat de fabriek een gevaar voor de volksgezondheid vormt, zoals verschillende milieugroepen beweren. Volgens de regering voldoet de fabriek nog steeds aan alle veiligheidseisen maar is ze economisch niet levensvatbaar meer. De fabriek neemt geen nieuwe orders meer aan en werkt alleen de lopende opdrachten nog af. Het proces van sluiten en onschadelijk maken vergt naar schatting bijna honderd jaar.

Milieu-activisten verwelkomden de sluiting als een overwinning. Directeur Kevin Dunion van de actiegroep Friends of the Earth zei dat de fabriek van meet af aan “milieutechnisch en economisch een dwaasheid is geweest“. Hij wees erop dat de fabriek vorig jaar nog zwaar bekritiseerd is door de nationale inspectie die op nucleaire installaties toeziet. De inspectie had een ingrijpende modernisering geëist. De autoriteit die verantwoordelijk is voor het complex, bevestigde vorige week dat volgens de boekhouding 170 kilo uranium uit de fabriek werd vermist. Maar het bedrijf zei dat de administratie niet klopt.