Nieuwe combinatie wint ING Bank Topcircuit

Het Pinksterweekend vond de finale plaats van het ING Bank Topcircuit. In de stijlvolle ambiance van het Amsterdamse Hotel Krasnapolsky speelden de 24 laatst overgebleven paren drie dagen lang om een goed gevulde prijzenpot. Zij hadden zich gekwalificeerd via vijf voorronden. Het Topcircuit, dat dit jaar voor de eerste keer werd gehouden, mocht binnen de bridgewereld - uiteraard - op een positief onthaal rekenen.

De in de finale gehanteerde scoringsmethodiek daarentegen stond aan nogal wat kritiek bloot. Aan het eind van iedere dag werd een apart klassement opgemaakt met oplopende wegingsfactoren (1,2; 1,5 en 2). Dit werd als onredelijk ervaren. Een paar dat de eerste twee dagen matig had gespeeld en de laatste dag goed, kon zo nog bijzonder hoog eindigen. Gevoegd bij het feit dat uitgerekend die laatste dag wilde en interessante spellen te zien gaf, leek de geluksfactor een te grote rol te worden toebedeeld.

Toch oogde de einduitslag volstrekt normaal. De top van het klassement werd bezet door louter paren uit de kernploeg. Winnaars werden Anton Maas en Vincent Ramondt, op de voet gevolgd door Ricco van Prooijen en Simon de Wijs. Opvallend genoeg waren dit ook de nummers een en twee uit de voorronden. Eveneens opmerkelijk trouwens, is dat het partnership van Maas en Ramondt nog maar een paar maanden bestaat. Om dan nu al met dit soort successen aan te komen zetten, doet nog heel wat voor de toekomst beloven.

Ooit van een criss-cross squeeze gehoord? Ricco van Prooijen vond hem aan tafel (spel kwartslag gedraaid): Oost gever Noord Niem. kw. ♠ 52 ♡ AV864 ♦ 82 ♣ H964 WestOost ♠ AVB98743 ♠ 106 ♡ 93 ♡ H52 ♦ 3 ♦ VB5 ♣ 107 ♣ V8532 Zuid ♠ H ♡ B107 ♦ AH109764 ♣ AB Nadat west met 4♠ had tussengeboden, belandde zuid, Van Prooijen, in 5♦. West kwam uit met ♠A en vervolgde met schoppen. De leider kon het contract betrekkelijk eenvoudig maken, door de dubbele ruiten snit te nemen. Hij heeft daarvoor voldoende entrees naar tafel. Van Prooijen, ook geen helderziende, sloeg, na de tweede schoppen te hebben afgetroefd, troefaas en troefheer. Hierna bracht hij oost met de derde troef aan slag. Deze had lastig naspel. Hij legde uiteindelijk een klaveren op tafel, voor de boer van de leider. Hierna speelde Van Prooijen al zijn troeven uit. Op tafel hield hij ♡A en ♣H96 vast en in de hand ♡B107 en ♣A. Oost, die in een klaveren/hartendwang was gekomen, zette ♡H sec. Van Prooijen sloeg ♡A, ging met ♣A terug naar zijn hand, incasseerde ♡B, waarna ♣H tenslotte de elfde slag was. Een heuse criss-cross.

Het duurste spel uit de finale wil ik u niet onthouden. Het overkwam notabene de latere winnaars, die na een volstrekt logische actie overigens, vreselijk hun neus stootten. Oost gever Noord Allen kw. ♠ B102 ♡ B8762 ♦ 7542 ♣ 5 WestOost ♠ H4 ♠ AV93 ♡ 954 ♡ AHV ♦ 106 ♦ AB983 ♣ V108762 ♣ AZuid ♠ 8765 ♡ 103 ♦ HV ♣ HB943 West Noord Oost Zuid Zhao Maas Van Eijck Ramondt 2♣ dbl rdbl pas pas pas Soms kan een heel normaal bod tot desastreuze gevolgen leiden. Zo ook hier, waar Vincent Ramondt begrijpelijkerwijze oosts forcing 2♣ van een uitkomstdoublet voorzag.

Jack Zhao, die net aan een klaverslem zat te denken, counterde onmiddellijk met een redoublet. Zuid startte met ♦H voor het aas. Van Eijck speelde twee keer harten, zag de tien vallen en schakelde over op schoppen. Op de derde hoge schoppen verdween in dummy de resterende harten.

De leider speelde ♡V, getroefd en overgetroefd, gevolgd door troefaas en de inmiddels hoge ♠9. In dummy verdween ♦10. Nu werd een ruiten getroefd, gevolgd door een troefje. Hierna kwam ♣V nog binnen als elfde slag: drie geredoubleerde kwetsbare overslagen. Plus 1960 kostte Maas-Ramondt 15 imps in de butlertelling, maar kon hen desondanks niet afhouden van de eindoverwinning.

    • Jan van Cleeff