Koersen op Wall Street fors omhoog; Na cijfers werkloosheid

NEW YORK, 6 JUNI. De koersen op Wall Street stegen gisteren met ruim 160 punten nadat bekend werd dat de werkgelegenheid in de VS vorige maand met 296.000 banen is gegroeid.

Het werkloosheidspercentage bleef staan op 4,3 procent. Het aantal nieuwe banen lag ongeveer zeventigduizend hoger dan verwacht. Ook de banengroei voor april en maart werd naar boven bijgesteld. De economische groei in de VS neemt kennelijk minder snel af dan de laatste paar weken werd gedacht. Het Dow-Jonesgemiddelde eindigde meer dan anderhalf procent hoger boven de 9.000 punten.

Ook de koers van de 30-jarige obligaties steeg. Beleggers in obligaties verwachten kennelijk niet dat de huidige groei een reden zal zijn voor de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, om de rente te verhogen.

“Wat er ook gebeurt, Alan Greenspan schijnt de rente niet te willen verhogen”, zegt Robert Mellman, econoom bij J.P. Morgan, halfschertsend. Greenspan is de voorzitter van de 'Fed'. “Waarschijnlijk zal er voorlopig geen renteverhoging komen. Het zou volgens de Fed te veel onrust geven in Azië en zolang er geen duidelijke inflatiestijging is in de VS, vindt de Fed het kennelijk niet nodig.” Aanstaande woensdag spreekt Greenspan voor de gezamenlijke economische commissie van het Congres. Analisten verwachten dan meer duidelijkheid over het beleid.

Mellman verwacht in het tweede halfjaar een daling van de groei die de druk op de arbeidsmarkt en mogelijke looninflatie zal verminderen. Hij wijst erop dat in de rapportage van gisteren al te zien is dat ondanks de enorme banenstijging twee belangrijke sectoren een daling laten zien. De bouw verloor in mei negenduizend banen en industriële produktie maar liefst zesentwintigduizend. De echte groei zat in de dienstensector: 332.000 banen erbij. Mellman: “De bouw en industrie zijn volgens ons veel conjunctuurgevoeliger dan de diensten. Die dalende cijfers geven dus een aardige indicatie dat de economische activiteit afneemt.”

Voor sommige analisten was de stijging van de gemiddelde uurlonen met 0,3 procent nog een punt van zorg. In de afgelopen twaalf maanden bedraagt die stijging 4,3 procent. Dat zou alarmerend hoog zijn, ware het niet dat dit zich niet vertaalt in hogere prijzen. Bedrijven zien zich gedwongen deze loonstijgingen van de winst af te trekken, ofwel naar hogere produktiviteit te streven.