Knokploeg Colombia vermoordt 25 'rooien'

BOGOTA, 6 JUNI. Een rechts-extremistisch doodseskader in Colombia heeft donderdag 25 mensen, die het drie weken geleden had ontvoerd in de noordoostelijke oliehaven Barranca Bermeja, vermoord en hun lichamen verbrand. Dat meldde een regeringsfunctionaris, José Noe Rios, gisteren.

Noe Rios zei dat een landelijk opererende paramilitaire organisatie, die zich Verenigde Zelfverdedigingsgroep van Colombia (AUC) noemt, in een schriftelijke verklaring heeft toegegeven dat ze de 25 heeft gedood na hen in een schijnproces te hebben “veroordeeld” als marxistische rebellen. De lichamen van de terechtgestelden zijn nog niet gevonden.

De Colombiaanse president Ernesto Samper heeft de moorden als “barbaars” veroordeeld, maar riep op tot kalmte in het oliestadje waar de ontvoering plaatsvond. De belangrijkste vakbond van arbeiders in de olie-industrie en andere maatschappelijke organisaties hebben een 24-uurs staking afgekondigd in Barranca Bermeja uit protest tegen de moorden.

De staatsoliemaatschappij Ecopetrol liet weten noodplannen te hebben gemaakt om tekorten te voorkomen.

In het communiqué van het doodseskader AUC, dat werd voorgelezen door Noe Rios tijdens een persconferentie in de hoofdstad Bogota, staat: “De 25 personen die wij vasthielden, waren subversieven (...), we hoorden aan wat zij te zeggen hadden en ze werden terechtgesteld. Hun lichamen zijn verbrand.”

Volgens de AUC waren alle slachtoffers stadscommando's van het op Cuba georiënteerde Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en het maoïstische Volksbevrijdingsleger (EPL). De 25 werden op 16 mei ontvoerd uit hun huizen in een arbeiderswijk. President Samper, die vorig jaar harde acties aankondigde tegen doodseskaders, bezwoer deze week dat de moorden niet onbestraft zullen blijven. (Reuters)