Friesland Coberco koopt veredelaars kaas

Friesland Coberco is van plan een aantal kleine kaasbedrijven over te nemen. Het gaat vooral om bedrijven in de distributie en veredeling (het laten rijpen) van kazen. De aankopen komen kort na de aankondiging dat een aantal kaasfabrieken van Friesland Coberco moet sluiten.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf staat die reorganisatie los van de nakende acquisities, omdat de sluitingen de productie betreffen. De onderneming wil juist groeien in distributie en kazenrijpen.

Het zuivelconcern wil Kloosterkaas geheel in handen krijgen, waarvan het nu al de helft van de aandelen bezit. Tot Kloosterkaas behoren twee bedrijven: Schep Holland (levering aan grootwinkelbedrijven en kaasveredeling) en Bouter Kaas (levering aan speciaalzaken, markthandelaren en kleine supermarkten). Er werken in totaal 225 mensen.

Verder wil Friesland Coberco een aantal bedrijven van de Hoogwegt Groep overnemen.

Het gaat om veredelaar en distributeur van kaas De Jong's Exporthandel, waarbij vijftig mensen werken, Zuivelfabriek De Kievit uit Meppel (ingrediënten voor voedingsmiddelenindustrie), waarbij 130 mensen werken, en Frisian Proteïn Workum (wei-eiwitten), zonder eigen personeel.

De vakbond FNV Bondgenoten maakt zich zorgen over de overnames.

“De overname van de kaaspakhuizen komt voor ons zeker niet als een verrassing. Friesland Coberco wil nu eenmaal de hele zuivelketen in handen hebben. Maar je kunt ervan uitgaan dat een aantal kaaspakhuizen zal moeten sluiten”, vreest bestuurder H. Vellenga van de FNV-bond.