Fortis overtreft ABN Amro in bankenslag

AMSTERDAM, 6 JUNI. Het Nederlands-Belgische financiële concern Fortis heeft rivaal ABN Amro gisteravond overtroefd met een hoger bod op de aandelen van de Belgische Generale Bank. Fortis (onder meer Amev, VSB, MeesPierson en de Belgische verzekeraar AG) biedt nu 28.675 frank per aandeel van de G-Bank. Dat is ruim zeven procent hoger dan de waarde van het bod van ABN Amro en precies de koers die gistermiddag op de effectenbeurs van Brussel werd betaald voor G-Bank aandelen.

Het nieuwe bod van Fortis vertegenwoordigt een bedrag van 26 miljard gulden. De uiteindelijke prijs voor Fortis is lager doordat het concern al ongeveer 35 procent van de aandelen tegen een lagere koers toegezegd heeft gekregen. Tegen de beurskoers van gisteren vertegenwoordigt het bod van ABN Amro een waarde van ruim 24 miljard gulden.

Een woordvoerder van ABN Amro wilde gisteravond nog geen reactie geven op de nieuwe wending in de biedingsslag om de grootste bank van België. De Generale Bank ging drie weken geleden akkoord met een overname door Fortis. Vorige week deed ABN Amro onverwacht een hoger bod op de G-Bank. De top van de Belgische bank reageerde vervolgens verdeeld op de biedingen: de directie heeft reserves tegen het Fortis-bod, de commissarissen zijn op een na voor Fortis.

Het bod van Fortis bestaat uit een combinatie van aandelen in de Belgische onderneming Fortis AG, een contant bedrag van 2715 frank en twee verschillende garanties op het koersniveau van de aandelen Fortis AG.

Een verhoging van het bod hing in de lucht na aandeelhoudersvergaderingen van Fortis gisteren in Brussel en Utrecht, waar de directie toestemming kreeg voor een hoger bod. Fortis moest wel wat doen doordat het bod van ABN Amro constant boven zijn eigen bieding lag.

Wil ABN Amro het nieuwe bod van Fortis overtroeven dan moet zij volgens de regels bij overnames in België tenminste vijf procent meer op tafel leggen dan Fortis nu doet. De officiële biedingstermijn waarin beleggers hun aandelen kunnen aanbieden begint pas op 15 juni en duurt tot en met 26 juni.