Opinie

    • Youp van ’t Hek

FAX aan GBJ Hiltermann

Goede GBJ

None

Las gisteren in de krant dat de good old AVRO zich distantieert van uw radio-column De toestand in de wereld, waarin u asielzoekers 'etnische profiteurs' noemt. Volgens u moeten de buitenlanders beter integreren. Wist niet eens dat u die rubriek nog had en ik moet eerlijk zeggen dat ik hem graag weer eens zou willen beluisteren. Liefst via de draadomroep of een ouderwetse lampenradio. En dan graag in de juiste omgeving: een bejaardenhuis vol geriatrische patiënten die gebitsloos mompelen: 'Sssssttttttt. Hiltermann spreekt'.

U sprak uw kwetsende woorden naar aanleiding van het sprookjeshuwelijk van Maurits & Marilène, dat u zag als een mooi voorbeeld van de manifestatie van de Nederlandse historische indentiteit. Over dat laatste ben ik het zo met u eens. Het was zo'n mooi feodaal beeld. Rijke mensen in koetsen en limo's, klootjesvolk achter de dranghekken, assepoester Emily een beetje weggedrukt in de blanke massa, waarin geen Turk, Marokkaan of welke allochtoon dan ook te bekennen viel. Verder een derderangs huicheldienst van een pastor en een dominee, die net deden of de roomsen en hervormden het heel goed met elkaar kunnen vinden. Het enige menselijke van de hele kerkdienst vond ik het gedrag van prinses Juliana. De RVD had ons al laten weten dat ze wel eens een aanval van accute verwarring had, maar dat die zo komisch zou zijn had ik niet kunnen bedenken. Toen de communie werd uitgereikt dacht zij dat het koud buffet begonnen was en stormde naar voren. Bernhard zag haar gaan en vroeg: 'Wat ga je doen mama?' Zij heeft, ondanks haar ziekte, haar gevoel voor humor niet verloren en zei tegen haar man: 'Ze delen gratis erectiepillen uit'. Als een haas kwam Benno achter haar aan. De goed opgevoede Margriet wilde haar ouders niet blameren en sloot zich solidair aan.

En toen was het bal. Alle Roomse fossielen, onder leiding van Simonis, sprongen uit hun vel. Het land was te klein. Iedereen had een mening over een onderwerp dat eigenlijk niemand nog ene jota interesseert.

Die Simonis begrijp ik trouwens helemaal niet. Volgens mij moet hij blij zijn dat er überhaupt nog iemand te communie wil.

Heerlijk dat mijn vooroordeel over ons hypocriete pokkenland weer eens bevestigd werd. We maken ons druk over een poppenkastouweltje en doen daar quasi principieel over, terwijl we een boycot van het martelende militaire regime van Nigeria voetballend naast ons neerleggen. Sterker nog: de STER weigerde het prachtige spotje van Amnesty International. In mijn ogen terecht. Waarom zou je tussen louter leugens de waarheid laten zien?

Onlangs hield uw AVRO een handtekeningenactie onder leiding van ex-Dolly Dot Angela Groothuizen en het doel van de actie was om zoveel mogelijk handtekeningen binnen te halen. Voor het alibi had men er ook maar een doel aan verbonden en dat was dat men tekende voor de universele rechten van de mens. In Nederland kent men maar één universeel recht van de mens en dat is het recht op voetbal. Ondanks alles. Als die dot van een Groothuizen op het kaartje had gezet dat de consequentie van de handtekening was dat het voetballen tegen Nigeria niet door was gegaan, had ze hooguit twee handtekeningen opgehaald en meer niet. Het kan niemand iets schelen.

En daarom snap ik zo goed dat de etnische minderheden niet willen integreren en na het zien van het huwelijk van M&M, plus alle commentaren, inclusief uw column, zou ik dat als allochtoon ook niet willen. Er is er nog maar een die tot ieders verbeelding spreekt en er volgens mij in haar eentje voor kan zorgen dat alles nog een beetje samensmelt en dat is Juliana. En zo hoort het ook. Oude oma's houden al jaren de mokkende familie bij elkaar. En oude opa's? Die moeten hun kop houden. Het ga u goed.

    • Youp van ’t Hek