Duitser Köhler nieuwe president Oost-Europabank

LUXEMBURG/BONN, 6 JUNI. Horst Köhler (55) wordt voorgedragen als nieuwe president van de Oost-Europabank (EBRD), zo wordt uit welingelichte bron vernomen. De Duitser was de afgelopen jaren achter de schermen nauw betrokken bij internationaal overleg.

In het begin van de jaren negentig was Köhler de man die als hoogste ambtenaar op het Duitse ministerie van Financiën voor bondskanselier Kohl de vergaderingen van de zeven grootste industrielanden (G-7) voorbereidde. Tevens leidde hij de belangrijkste onderhandelingen over de Economische en Monetaire Unie voor het Verdrag van Maastricht. Sinds vijf jaar is Köhler voorzitter van de Duitse bond van spaarbanken.

Een vooraanstaande rol speelde Köhler eveneens in de herstructurering van de schulden van de voormalige Sovjet-Unie, aangezien Duitsland kort na de omwenteling in Moskou als grootste kredietverstrekker voor Rusland naar voren kwam. Daarmee leverde hij een bijdrage aan het stabiliseringsfonds voor de roebel, waarin het Westen zes miljard dollar stopte.

Köhler zat ook aan de onderhandelingstafel toen de Ostmark van de vroegere DDR moest worden omgewisseld in de mark van West-Duitsland. Als staatssecretaris op het ministerie van Financiën rustte de verantwoordelijkheid op zijn schouders voor de Treuhandanstalt, de overheidsinstelling die de sanering en privatisering van staatsbedrijven in het oude Oost-Duitsland moest regelen.

Köhler heeft ook veel te maken gehad met het Duitse midden- en kleinbedrijf, de ruggengraat van de grootste economische macht in Europa. De bank, waarvan ook Nederland aandeelhouder is, hecht groot belang aan de ontwikkeling van jonge bedrijfjes. Die kunnen bijdragen aan een groter ondernemerschap in het voormalige communistische landen en daardoor economische groei bevorderen. Toen vorige maand de naam van Köhler in de wandelgangen opdook als mogelijke kandidaat, gaf minister Zalm meteen hoog van hem op. “Hij is uitstekend thuis in het monetaire wereldje. Hij weet ook hoe in de politiek zaken worden gedaan en dat is niet onbelangrijk en hij heeft ook ervaring in het bankwezen. (Reuters, ANP)