Directeur Rabo International weg

AMSTERDAM, 6 JUNI. Operationeel directeur H. van der Stelt van Rabobank International heeft gisteren ontslag genomen. Officieel vertrekt Van der Stelt om persoonlijke redenen, maar bronnen bij de Rabobank zeggen dat zijn vertrek verband houdt met de moeilijkheden die de bank heeft om van Rabobank International een volwaardige zakenbank te maken.

Achtergrond van het conflict is volgens de bronnen in de top van Rabobank International het verschil in cultuur tussen de zakenbank ('Investment Bank') Rabo International en de rest van de Rabobank. Investmentbanking - handel in aandelen, valuta en obligaties - was tot voor kort geen belangrijke activiteit voor de Rabobank. Pas anderhalf jaar geleden besloot de Rabobank, door concurrentie gedwongen, om deze poot van het bankbedrijf meer te ontwikkelen.

“Onze klanten vragen er om”, zegt een woordvoerder. Vijfhonderd mensen werden binnengehaald. Al snel, zeggen de ingewijden, bleken de verschillen tussen de 'echte Rabobankmensen' die zijn vergroeid met het 'coöperatieve karakter' van de bank en de nieuwelingen die er “vaak een citybank-mentaliteit op na houden”. Dat is: hard zakendoen en snel geld verdienen. Van der Stelt behoort tot de groep echte Rabobankmensen. Volgens bronnen uit de top van Rabobank International heeft hij afgelopen donderdag van het hoofd Investmentbanking, R. van Sternberg, te horen gekregen dat hij zijn werk “te traag” deed. In reactie daarop zou Van der Stelt besloten hebben de eer aan zichzelf te houden.

Van Sternberg zou Van der Stelt ernstig hebben bekritiseerd omdat hij niet adequaat genoeg reageerde op de hogere eisen die werden gesteld aan de afdeling automatisering. Hij zou onvoldoende hebben ingespeeld op de ingrijpende veranderingen die op het vlak van informatietechnologie nodig waren om Rabobank International om te vormen tot een volwaardige zakenbank. Een woordvoerder wilde gisteravond geen commentaar geven op het conflict. Hij wilde wel kwijt dat “bij ons de vrees wel eens is uitgesproken dat er cultuurverschillen zouden kunnen ontstaan”. Daarom, zegt hij, zijn bij de zakenbank niet alleen mensen van buiten geplaatst, maar ook mensen die binnen de Rabobank carrière hebben gemaakt. Van der Stelt wilde gisteravond overigens niets zeggen over de redenen van zijn vertrek. De tegenstanders van Sternberg binnen de Rabobank stellen dat de algemeen directeur overhaast en paniekerig te werk is gegaan. “De kans is zo groot dat hij de volgende is die kan vertrekken”.

    • Jannetje Koelewijn