Dinsdag-rampdag want crèches staken

UTRECHT, 6 JUNI. Ruim 350 van de ongeveer 720 kinderdagverblijven in Nederland houden dinsdag hun deuren gesloten omdat de groepsleidsters staken voor een betere CAO. Een aantal ouders moet daardoor plots op zoek naar 'een andere oplossing' voor hun kroost.

“Ik moet een dag vrij nemen”, zegt Sandra van den Braak, wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Utrecht en moeder van twee kinderen bij het uitgaan van een crèche in Utrecht. “Mam ik wil mijn jas dicht”, gilt Martijn (3), op haar arm. Hij gaat drie dagen per week naar het dagverblijf, waaronder dinsdags.

“Je moet wat organiseren”, zegt ook Bert Mertens, directeur van de Utrechtse atelierstichting en vader van Moze (1). “Ik denk dat een van ons thuisblijft, of ze gaat mee naar het atelier van mijn vrouw. Maar dan komt er natuurlijk weinig van werken.” M. Walraven, werkzaam in de jeugdhulpverlening, is nog “hard zoekende” naar opvang voor haar baby van elf maanden. “Voor ons is aanstaande dinsdag toevallig een groot probleem. We hebben een sollicitatiegesprek en een trainingsbijeenkomst waar twaalf mensen zitten te wachten.”

J. van der Heiligenberg, die een keer per week zijn kleindochters Camille (2) en Myrthe (3) van de crèche haalt, heeft het geluk dat de meisjes volgende week op vakantie gaan. “Anders zou het een ramp zijn. Mijn dochter drijft de zaak, die zou niet weten waar ze met de kinderen heen moet.”

Andere ouders freelancen, zodat ze de zorg makkelijk zelf op zich kunnen nemen. De gedupeerde ouders hebben veel begrip voor de staking. “Ik hoop voor ze dat het wat oplevert”, zegt Walraven. “Het is een ondergewaardeerd beroep.”

Sommige actievoerende kinderdagverblijven zullen ouders inzetten om de crèche draaiende te houden. Andere hebben een noodopvang voor ouders van het kind echt nergens anders terecht kan. Naast de kinderdagverblijven staken ook enkele buurthuizen en asielzoekerscentra, wier medewerkers onder dezelfde CAO vallen. Inzet is een loonsverhoging van 3,75 procent per 1 april, een eenmalige eindejaarsuitkering van 0,75 procent van het jaarinkomen en voor de groepsleidsters in de kinderopvang een extra loonsverbetering van 300 gulden per maand.