dierenopvang

De jaarlijkse run op de diervriendelijkste buren in de straat is weer begonnen. Over menig tuinhegje heen wordt naar hartelust gevleid, gesmeekt of desnoods met grof geld gezwaaid om de buren zover te krijgen een paar weken op de huisdieren te passen. De dierenpensions zijn, vooral in het westen, nu al volgeboekt voor de komende zomer. Reserveren had medio maart al moeten gebeuren.

Het recruteren van buren is meestal de goedkoopste manier van huisdierenopvang in de vakantie. Een paar tientjes voor een bos bloemen is de enige uitgave en dat is meestal inclusief bewatering van de planten. Maar wat te doen als de buren zelf op vakantie gaan, de familie niet bepaald bekend staat om haar dierenliefde en vrienden en kennissen te ver uit de buurt wonen?

Een mogelijke oplossing ligt dan in Groningen. Daar is de Landelijke Oppas Centrale (LOC) gevestigd. Voor 125 gulden per jaar kunnen dierenliefhebbers zich inschrijven om op huis, haard en dier van een ander te passen, of om oppassers te vinden. Voor de eerste groep betekent een paar weken oppassen een voordelige vakantie ergens in Nederland of Vlaanderen. De ontvangende kant weet zich verzekerd van verzorging van de levende have, door mensen die graag met dieren omgaan.

De LOC gaat ervan uit dat beide partijen met gesloten beurs afspraken maken, maar het staat deelnemers vrij een kleine vergoeding af te spreken. Wie zich inschrijft mag ongelimiteerd adverteren in de wekelijks uitgegeven lijst van deelnemers. Zodra oppasser en vakantieganger elkaar hebben gevonden, kan een ontmoeting plaatshebben.

De centrale heeft inmiddels een een groot bestand van op te vragen referenties. Na elke oppasperiode wordt namelijk een evaluatie ingevuld. Bovendien heeft de LOC formulieren waarop beide partijen vooraf gemaakte afspraken kunnen vastleggen en een eigen Garantiefonds voor kleine ongelukjes met andermans bezittingen. De LOC biedt een oplossing voor mensen met moeilijk te plaatsen huisdieren, zoals tropische vissen in een aquarium of het koppeltje kippen in de achtertuin. De meeste pensions nemen slechts honden en katten op. De kosten liggen tussen 10 en 15 gulden per kat per dag en 15 en 20 gulden per hond per dag. De dieren moeten geënt zijn (doorgaans maximaal een jaar geleden) en eventueel dieetvoer moet de eigenaar zelf meebrengen. Meestal zitten de dieren met zijn tweeën in een verblijf en er is altijd een buitenren.

Tussen pensions zijn grote verschillen, niet alleen in prijs, maar ook in de grootte van de verblijven en de dagelijkse verzorging (uitlaten, borstelen). In kleinere pensions hebben de medewerkers vaak meer tijd om dieren die medicijnen nodig hebben te verzorgen en kan een eenkennige hond of kat vaak apart, in een eigen hok, worden geplaatst. Hoewel in en rond de Randstad nagenoeg geen plaatsen meer zijn, zijn er rond deze tijd nog wel enkele plaatsen in pensions in het noorden en oosten des lands. De prijzen liggen daar bovendien vaak een paar gulden lager.

Wie zijn dier iets chiquers toewenst in de zomermaanden, kan een verblijfje huren in een dierenhotel. Deze titel zegt in principe niets, ook hier kan, net als bij een pension, het baasje beter eerst gaan kijken. Belangrijke eisen zijn: de verblijven zijn schoon en ruim, het personeel heeft ervaring met medicijnschema's voor dieren, de hond wordt veelvuldig uitgelaten en er is de mogelijkheid dat de eigen dierenarts wordt ingeschakeld.

Volgens Monique Knook, mede-eigenaresse van Dierenhotel & Trimsalon Moordrecht, kan een hotel zich van een regulier dierenpension onderscheiden door de tegemoetkoming aan speciale wensen, zolang die niet schadelijk zijn voor het dier. Zo had zij ooit een hond te gast die elke ochtend ontbeet met een boterham met pindakaas.

In Moordrecht betaalt de klant 11 gulden per kat per dag en 16 tot 20 gulden per hond per dag, afhankelijk van grootte en ras. Honden moeten gechipt of getatoeëerd zijn, en hond en kat hebben de benodigde entingen gehad.

Maar wat te doen met Snuf het konijn, Henk de goudvis of Connie de cavia, als geen oppas aan huis kan worden geregeld? In Zoetermeer biedt stadsboerderij Het Buitenbeest uitkomst. In negentig (binnen)hokken kunnen komende zomer een paar honderd dieren terecht. Konijnen en cavias worden verzorgd voor 2,50 gulden per dag. Muizen en ratten kosten een gulden per dag, evenals vogels. Voor een kom vissen is altijd wel een plaatsje over. Moeilijk te plaatsen dieren kunnen hier soms ook terecht. Zo biedt de stadsboerderij de komende zomer onderdak aan een wasbeer.

Het onderbrengen van de dieren gebeurt op eigen risico. Het personeel van de stadsboerderij probeert zoveel mogelijk te voorkomen dat de dieren van hand tot hand gaan bij de bezoekers. Ook voor dieren met een speciaal dieet of met medicijnen wordt gezorgd. In Zoetermeer zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze zomer. Overigens biedt lang niet elke kinder- of stadsboerderij deze opvangmogelijkheid.

Wie, ten slotte, geen onderkomen meer kan vinden voor de trouwe viervoeter, kan nog altijd overwegen het dier mee te nemen op vakantie. Dit is eigenlijk alleen aan te raden als het een binnenlandse vakantie betreft. Niet alle eigenaren van hotels, recreatiewoningen of campings zijn op dieren gesteld. In Dier, het blad van de Dierenbescherming, staan het gehele jaar door advertenties van vakantieadressen waar hond, kat of konijn wel welkom zijn. Informatie: LOC Tel: (050) 313 35 35, Dierenhotel & Trimsalon Moordrecht Tel: (0182) 37 30 97, Stadsboerderij Zoetermeer Tel: (079) 352 06 24. Brancheorganisatie Dibevo heeft een speciaal informatienummer waar de laatste vrije plaatsen in een groot aantal aangesloten dierenpensions en -hotels door het gehele land kunnen worden opgevraagd: Tel: (033) 455 04 33

Kosten dierenopvang per dier per vakantie van 14 dagen Oppas in huis: gratis Lidmaatschap (per jaar) 125 Dierenpension: Hond 210-280 Kat 140-210 Dierenhotel:Hond 224-280 Kat 154 Kinderboerderij: Grote knaagdieren 35 Kleine knaagdieren en vogels 14

Bedragen in guldens

    • Aranka Klomp