Delhi heeft een kernbom maar geen stroom

NEW DELHI, 6 JUNI. Met zichtbare opluchting en een stralend gezicht kondigde een Indiase nieuwslezeres deze week voor de televisie aan dat de moesson de zuidkust van India heeft bereikt. De bevolking in het noorden van het land, die de laatste weken is gesmoord en gekookt, moet nog een paar weken zwetend wachten, maar de redding lijkt nabij. Letterlijk, want de aanhoudende hitte, met dagelijks temperaturen tussen 46 en 49 graden, heeft talloze mensen het leven gekost. Met name de oostelijke deelstaat Orissa werd zwaar getroffen: meer dan duizend mensen, vooral ouderen en armen, overleden aan zonnesteken, watertekort en uitputting.

Ook in de hoofdstad New Delhi worden bijna dagelijks doden gevonden. Het leven in de stad kwam vrijwel tot stilstand in de heetste meimaand sinds vijftig jaar. De Delhi-wallahs zijn over het algemeen zeer weersbestendig, maar de stad kan de bij-effecten ervan nauwelijks aan. De hete wind, afkomstig uit de woestijn van Rajasthan, veroorzaakt een brandende pijn aan de ogen. Longen protesteren bij elke hap adem.

De elf miljoen inwoners lijden onder een ernstig tekort aan water, veroorzaakt door een tekort aan elektriciteit. In nagenoeg alle stadsdelen valt de stroom drie, vier of vijf keer per dag uit, soms duurt zo'n onderbreking zelfs tien en of twaalf uur. Zeventig procent van de bevolking haalt zijn water met elektrische pompen uit de grond. Een beetje stroom betekent een beetje water; veel bewoners zetten hun wekker op vier uur 's ochtends om te profiteren van de dal-uren waarin de kans op stroomstoringen het kleinst is.

Delhi staat al jaren bekend om zijn elektriciteitstekorten, maar de situatie wordt nijpender. De Delhi Vidyut Board, het elektriciteitsbedrijf, kan er niets aan doen, zegt de directeur. Een kwart van alle stroom in Delhi wordt gestolen. Door de industrie, maar vooral door de bewoners van de jhuggi's, de sloppenwijken. Geen overheidsdienaar die hen durft te vragen waar al die ingewikkelde elektriciteitsklossen voor nodig zijn. De jhuggi's, zo was tot nu toe het beleid, betalen niet voor elektriciteit. De overheid stuurt de bewoners geen rekening uit angst diezelfde rekening bij de volgende verkiezingen terug te krijgen.

“De energiecrisis is een enorm probleem”, verklaarde de eerste minister van de stadsprovincie Delhi, Sahib Singh Verma, vorige week ten overvloede. Met zweetdruppels op het gezicht beloofde hij dat alles over drie jaar anders zal zijn, als tien nieuwe centrales in werking zijn.

De woedende bewoners geloven daar niet meer in. Zelfs bij een temperatuur van 47 graden trokken ze vorige week naar elektriciteits- en overheidskantoren om vernielingen aan te richten en brand te stichten. “Het is elk jaar weer hetzelfde”, zei een vrouw bij één van de betogingen. “Ze beloven dat het wordt opgelost. De regering kan wel nucleaire bommen maken, maar voor stroom kan ze niet zorgen.”

Om de energie beter te verdelen, heeft de gemeente voor elke wijk inmiddels een dagelijks stroomloos uur ingesteld, een uur dat meestal onopgemerkt blijft omdat het precies valt in een vele uren durende, niet-geplande stroomonderbreking. Het idee achter deze lastenverdeling is dat de hele stad meehelpt de stroomvoorziening beheersbaar te maken. Eén wijk is ervan uitgezonderd: de buurt waar de ministers, de politici en de topman van het elektriciteitsbedrijf wonen. “In deze wijk is het tekort aan elektriciteit ook niet zo groot”, verklaarde de topman van het elektriciteitsbedrijf in het dagblad Indian Express.

    • Rob Schoof