De Ring is publiek bestel genadig

Toen vorig jaar de namens 'de kijkers' toegekende Gouden Televizier-ring werd uitgereikt aan de makers van de politieserie Baantjer, gepersonifieerd door hoofdrolspeler Piet Römer, was er een cirkel rond. De allereerste Televizier-ring, in 1964, ging immers naar de comedy-serie Stiefbeen & Zoon, waarin dezelfde Römer een hoofdrol speelde naast de oudere Rien van Nunen. Maar er was in de tussentijd óók veel veranderd.

In de eerste plaats was Televizier, dat de prijs 34 jaar geleden om promotionele redenen instelde, destijds een door de omroepen veracht weekblad dat zijn programmagegevens via 'vrije nieuwsgaring' verzamelde en daarmee een bedreiging vormde voor het door de eigen radio- en tv-gidsen gestutte omroepbestel. Pas in 1967, na een fusie met de door ledenverlies geteisterde AVRO, werd Televizier het programmablad van de AVRO. En in de tweede plaats was Stiefbeen & Zoon een NCRV-programma, terwijl Baantjer wordt uitgezonden door de commerciële concurrent RTL4.

Het is de laatste jaren wel vaker een beetje sneu geweest, om te zien hoe op Nederland 1 een programma werd bekroond van RTL4. Maar dit jaar zijn de lezers van Televizier het publieke bestel uitzonderlijk genadig geweest. Vanavond wordt in een, mede door AVRO-coryfee Joop Braakhekke opgeluisterde, uitzending bekendgemaakt welke drie programma's de meeste stemmen kregen: Laat de Leeuw (VARA), de dramaserie Unit 13 (ook VARA) en Villa Felderhof (NCRV). Wie van de deze drie de winnaar is, zal over enkele maanden op vrijdag 9 oktober bekend worden. Sinds vorig jaar is de uitreiking van de Televizier-Ring opgetut met meer prijzen, genoemd naar andere bladen uit het VNU-assortiment. Zo is er nu een Margriet Kinder-TV-prijs, en ook een Viva-ster voor 'de sterkste tv-vrouw van het jaar'.

De derde noviteit, de zogenaamde Panorama Personality Prijs, is alweer geschrapt. De gemiddelde tv-persoonlijkheid blijkt zijn naam liever niet te verbinden aan die van het kledderige weekblad Panorama. In plaats daarvan zijn nu drie kandidaten genomineerd voor 'De Bewondering', een prijs voor 'de meest opvallende persoonlijkheid van het afgelopen seizoen': Rik Felderhof, Paul de Leeuw en de acteur Coen Flink (wegens de VARA-comedy Oppassen). En zo is de kans dat de meeste prijzen wederom naar de commerciële concurrentie gaan, deze keer aanzienlijk kleiner dan voorheen.

Dat zal geen toeval zijn.

Nominatie Televizier-Ring, zaterdag, Ned.1, 20.32-21.28u.

    • Henk van Gelder