Damrak verlamd door nieuwsgebrek

AMSTERDAM, 6 JUNI.De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs worstelden deze week met 'Azië' bij gebrek aan nieuws in eigen land. Hier heeft een nieuwsvacuüm het Damrak in z'n greep. De cijfers over het eerste kwartaal zijn net de deur uit; de eerste halfjaarcijfer komen pas over anderhalve maand. Beleggers zijn dan ook passief. Aan het credo 'sell in may and stay away' hebben ze zich niet gehouden, want verkocht is er nauwelijks. Maar gekocht wordt er ook niet.

De graadmeter van de beursstemming, de AEX-index, wist zich de afgelopen handelsweek maar niet los te maken van het niveau van 1200 punten. De index sloot gisteren op 1203,11 punten en dat is 4,6 punten hoger dan het slot van vorige week.Beleggers zijn ook terughoudend omdat het blijft rommelen op de financiële markten in het Verre Oosten. De onrust in Azië werd de afgelopen week nog versterkt door de nucleaire wedloop tussen Pakistan en India. Ook het nieuws dat de Russische staatskas zo goed als leeg is, deed deze regio geen goed.Daarbij komt nog dat in Hongkong geen uitzicht is op het einde van de diepe recessie. Ook in Japan wordt weinig economische vooruitgang geboekt, ondanks diverse regeringsmaatregelen. En hoewel Indonesië weer van de voorpagina's is verdwenen, hebben beleggers daar nog weinig vertrouwen in hun nieuwe regeringsleider.

Het binnenlandse economische nieuws stond de afgelopen week in het teken van de strijd om Generale Bank. Fortis besloot gisteravond onverwacht ABN Amro te overbieden. De koersen van beide fondsen kwamen in afwachting van de uitkomst in de afgelopen week nauwelijks in beweging.

Opvallend is dat de koers van de andere financial, Aegon, de afgelopen weken sterk is gestegen. Het aandeel bereikte deze week het hoogtepunt van 169 gulden, 25 procent hoger dan drie weken geleden. Sinds het begin van dit jaar liep de koers maar liefst met 87 procent op, terwijl de AEX-index in die periode 'slechts' met 31,5 procent steeg. Analist C. Wijtvliet van Friesland Bank Securities ziet geen andere oorzaak dan de splitsing van het aandeel op 25 mei waardoor de koers halveerde en het aantal uitstaande aandelen verdubbelde. Het aandeel werd daardoor gemakkelijker verhandelbaar en steeg in waarde. “Iets anders zou ik niet kunnen bedenken. Het is als levensverzekeraar in tegenstelling tot andere verzekeraars een helder fonds met een kleine kans op onverwachte tegenvallers”, aldus Wijtvliet.

Behalve de twist om 'Generale' trok ook de strijd om Courtaulds deze week de aandacht van beleggers. Akzo en PPG zijn beide geïnteresseerd in het Britse chemieconcern. Beleggers beloonden het aandeel Akzo toen duidelijk werd dat PPG geen bod doet op het totale bedrijf maar slechts onderdelen wil opkopen. De overname door Akzo lijkt daarmee veilig gesteld. De koers van het fonds klom daarop naar het record van 460 gulden maar sloot gisteren op 441,70 gulden. En dat terwijl dit aandeel het duurste van alle AEX-fondsen is.

Op de lokale markt van kleine fondsen kwam plotseling het hotelfonds Krasnapolsky tot leven dankzij de overname van branchegenoot Golden Tulip Jarenlang gebeurde er weinig met het aandeel. De koersgrafiek laat zien dat het fonds in januari voorzichtig met een opmars begon. De koers maakte dinsdag een sprong van 20 procent naar 120 gulden en wist dat niveau de rest van de week vast te houden.

Koninklijke PTT Nederland was gisteren de absolute winnaar op de beurs. Het bedrijf staat op punt zijn post- en telecommunicatiediensten onafhankelijk te maken. De beide poten profileren zich alvast met peperdure advertentiecampagnes.

De postpoot, TNT Post Groep gaat eind juni naar de beurzen van Amsterdam, Frankfurt, Londen en New York. Beleggers zien dat er veel te doen is omtrent het aandeel KPN. De koers steeg in een week tijd maximaal zeven procent en sloot gisteren op 118,30 gulden.

    • Sjouke Rijper