Combat de Fauves

Als eerste van twee recente Franse films zendt de VPRO zondag Combat de Fauves uit van de Belgische filmmaker/producent Benoit Lamy (onder meer van Une Été à La Goulette uit 1995). Het is een opvallend duister werkje voor iemand die vooral bekend staat om zijn luchtige komedies, al bevat de film zeker een flinke dosis absurde en treurige humor.

Combat de Fauves is een bijna moralistische vertelling over the battle of the sexes: een verleidelijke huisbazin gijzelt een potentiële huurder in de lift, die alleen aanspraak kan maken op een appartement als hij haar eerst verleid, uitgescholden, gesmeekt, gevleid, genegeerd en het hof gemaakt heeft.

Bijna moralistisch is de film, want steeds als de man - een succesvol reclamemaker en in die hoedanigheid oppervlakkig, egocentrisch en zelfverzekerd - even zijn pantser lijkt af te leggen, blijkt dat helemaal niet de bedoeling van de vrouw. Dat maakt Combat de Fauves ook zo intrigerend, want elk motief dat de huiseigenaresse kan hebben om de man gevangen te houden in die smeedijzeren lift (wat de associatie met een kooi natuurlijk alleen maar versterkt) wordt na verloop van tijd ontkracht.

Ze is niet uit op gewin, noch financieel noch persoonlijk, ze zoekt geen echtgenoot. Ze is geen mysterieuze 'engel der wrake' of allegorische figuur, de man raakt wel versuft door haar onberekenbaarheid, maar niet gebroken. Misschien gelouterd, maar als hij aan het einde van het verhaal de film uitloopt, kan hij ook gewoon naar huis gaan, een bad nemen, zijn baas uitleggen waar hij al die tijd is geweest en verder leven.

De hoofdrollen worden gespeeld door zangeres/actrice Ute Lemper (die hier een prachtige, ondoorgrondelijke 'femme fatale' neerzet) en Richard Bohringer, altijd een genot om naar te kijken. Een derde rol is weggelegd voor Papa Wembla als de Senegalese congierge, die als enige in het trappenhuis een natuurlijk verloop van de tijd lijkt te ervaren. Combat de Fauves, (Benoit Lamy, Frankrijk, 1997), zondag, Ned.3, 23.00-00.23u.

    • Dana Linssen