Bre-X-directeur Walsh overleden

MONTREAL, 6 JUNI. David Walsh, oprichter van het Canadese exploratiebedrijf Bre-X dat vorig jaar centraal stond bij de grootste goudfraude uit de geschiedenis, is donderdag op de Bahama's overleden aan de gevolgen van een beroerte. Hij was 52 jaar.

Ruim een jaar geleden bleek dat de Indonesische Busang-goudvondst van zijn bedrijf, aanvankelijk “de grootste goudvondst uit de geschiedenis” genoemd een vervalsing was. Wegens onduidelijkheid over zijn rol in de fraude had hij sindsdien een reputatie als hetzij de grootste bedrieger, hetzij de domste geldschieter aller tijden in de goudzoekerij. Walsh, die meer dan 23 miljoen dollar overhield aan de duizelingwekkende groei van Bre-X op de effectenbeurs van Toronto, werd achtervolgd door schadeclaims van beleggers uit Canada en de VS. Zij verloren miljarden dollars bij de ineenstorting van het aandelenpakket.