Almere 'bevrediging' voor Hans Ouwerkerk

Hans Ouwerkerk kan vier maanden na zijn vertrek uit Groningen weer aan de slag. Hij wordt burgemeester in Almere. De VVD was tegen zijn benoeming.

ROTTERDAM, 6 JUNI. Oud-burgemeester van Groningen Hans Ouwerkerk (PvdA) is “dolgelukkig” met zijn benoeming per 1 juli als burgemeester van Almere. De VVD “betreurt” het evenwel dat er geen VVD'er op deze post is aangesteld.

Het kabinet besloot Ouwerkerk gisteren definitief te benoemen als nieuwe burgemeester in Almere. Hij volgt zijn partijgenoot A. Pans op, die secretaris-generaal wordt op het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Ouwerkerk is benoemd na te zijn voorgedragen door een vertrouwenscommissie van zes leden van verschillende politieke partijen uit de gemeenteraad in Almere. Binnen de vertrouwenscommissie was geen consensus over zijn kandidatuur. Vijf leden waren voor, één stemde tegen. Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) volgde het advies van de commissie.

Ouwerkerk is opgelucht dat hij weer burgemeester wordt. “Het is een immense bevrediging voor mij en mijn gezin. Het geeft een heel goed gevoel als het opgeven van je dierbaarste wens er niet toe leidt dat je opgegeven wordt.” In januari stapte Ouwerkerk op als burgemeester van Groningen, nadat hij na rellen in de Oosterparkwijk nog slechts kon rekenen op het vertrouwen van een krappe meerderheid van de gemeenteraad.

De VVD-fractie in de gemeente Almere is van mening dat de burgemeesterspost naar een partijgenoot had moeten gaan. “De VVD is met twaalf zetels de grootste fractie in de gemeenteraad en in Flevoland is nog geen enkele VVD-burgemeester”, aldus fractievoorzitter J. Cranendonk.

Ook landelijk zijn de posten onevenwichtig verdeeld, zegt Tweede Kamerlid J. te Veldhuis (VVD). De PvdA levert bijna vijftig procent van alle burgemeesters in de grote steden, de VVD ongeveer twintig procent.

De voorzitter van de vertrouwenscommissie, J. Halbersma (VVD), zegt dat de commissie heeft gekozen voor de kandidaat met de meeste bestuurlijke ervaring en niet heeft gelet op politieke kleur. “Wij wilden de beste en we hebben de beste gekregen.” Halbersma benadrukt dat hij reageert vanuit zijn functie als voorzitter van de vertrouwenscommissie en niet als VVD'er. “Het is natuurlijk wel opmerkelijk dat iemand die omstreden is, direct weer op het pluche wordt gezet. Ik word ook wel gebeld en ontvang brieven van mensen die zeggen: 'dit kan niet'.” Het aftreden van Ouwerkerk in Groningen heeft volgens Halbersma wel tot discussie geleid binnen de vertrouwenscommissie, maar uiteindelijk geen doorslaggevende rol gespeeld. Ouwerkerk solliciteerde eind februari uit eigen beweging op de post in Almere.