Zeven jaar geëist tegen dominee

BREDA, 5 JUNI. Justitie heeft gisteren voor de rechtbank in Breda zeven jaar cel geëist tegen een 55-jarige dominee.

De man zou in tien jaar dertien vrouwen seksueel hebben misbruikt. Zeven van hen zouden ook zijn verkracht. De dominee, die als prior de kloosterachtige Leiturgia Communiteit leidde, zou zichzelf hebben gezien als een profeet die een open verbinding had met God. Hij eiste dat zijn volgelingen hem onvoorwaardelijk steunden. Om dat te bereiken zou hij zijn slachtoffers, die tussen de 20 en 55 jaar oud waren, hebben geslagen, gekleineerd en geïntimideerd. Volgens de officier wist hij de vrouwen op bijna duivelse wijze naar zijn hand te zetten. Een psychiater verklaarde de man volledig toerekeningsvatbaar. Volgens hem was er bovendien van misbruik geen sprake. Het seksueel contact zou met wederzijds goedvinden hebben plaatsgehad. Een aantal vrouwen heeft dat intussen bevestigd. Uitspraak 18 juni. (ANP)