Wit

VOLGENS DE internationale regelgeving zijn de Bosnische Serviërs geïsoleerd van het Servische achterland. In ruil voor het handhaven van dat isolement zijn sancties tegen rest-Joegoslavië versoepeld. Maar VN, NAVO en Contactgroep hebben over het hoofd gezien dat het isolement slechts in één richting werkt. Niemand verbiedt de Serviërs uit Bosnië hun volksgenoten in Kosovo te hulp te komen.

Zij blijken hun oorlogsbuit te hebben meegenomen: helderwitte pantservoertuigen, zogenoemde YPR's, voorzien van de letters UN in het zwart. De wagens behoorden eens toe aan Dutchbat, het ongelukkige bataljon dat geacht werd de inwoners van Srebrenica te beschermen.

Het materieel wordt nu ingezet bij de etnische zuivering van Kosovo van Albanezen. Nadrukkelijker kunnen de Serviërs hun brutaliteit niet demonstreren. De VN worden met de televisiebeelden van de YPR's wereldwijd belachelijk gemaakt. Hoe is de internationale gemeenschap toch op de gedachte kunnen komen dat met het regime in Belgrado zaken kunnen worden gedaan? En hoe is het mogelijk dat in Kosovo opnieuw wonderen worden verwacht van de overredingskunst van de diplomatie?