Wijers: steun scheepsbouw wordt hoger

DEN HAAG, 5 JUNI. De Nederlandse scheepsbouw krijgt dit jaar 5 miljoen gulden meer steun op orders voor nieuwbouw van commerciële schepen.

Minister Wijers van Economische Zaken stelt dat de verhoging tot 55 miljoen nodig is omdat het voorlopig niet tot een wereldwijde afschaffing van ordersteun zal komen.Voor de Nederlandse werven is het onmogelijk te concurreren tegen collega-werven die ruimer gesubsidieerd worden, zo heeft de bewindsman gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. Ook voor 1999 en 2000 zegt hij de sector het hogere steunbedrag van telkens 55 miljoen gulden toe.

In 1996 zou er een internationaal akkoord in het kader van de OESO van kracht moeten worden dat het afschaffen van scheepsbouwsteun regelt.

De Verenigde Staten hebben als enige het akkoord nog niet geratificeerd. “Het is niet waarschijnlijk dat de VS dat binnen afzienbare tijd zullen doen”, aldus Wijers.

Hij wijst erop dat Europese regels nog toestaan dat landen hun werven steunen en dat Nederlandse werven in Europa veel last hebben van Europese concurrenten die tot het maximum van 9 procent per order subsidie krijgen.

Wereldwijd staan de prijzen voor nieuwbouw onder druk. Japan en Korea hebben de productiecapaciteit uitgebreid, China is een opkomend scheepsbouwland. Door de devaluatie van Aziatische munten worden de daar gebouwde schepen relatief goedkoper. (ANP)