Walen zingen nu eigen volkslied

BRUSSEL, 5 JUNI. Wallonië heeft een eigen volkslied. In de Belgische deelstaat zal voortaan het oorspronkelijk Luikse Chant des Wallons worden gezongen. Vlaanderen had al een volkslied, de Vlaamse Leeuw. Het Waalse volkslied is gekozen door de zogeheten 'commissie symbolen' van het Waalse parlement, die eerder dit jaar werd opgericht om 'uiterlijke kenmerken van de Waalse identiteit' te vinden, zoals een volkslied, een vlag en een nationale feestdag.

Overeenstemming bestond al enige weken over de muziek van de hymne, maar er was verdeeldheid over de tekst. Sommigen protesteerden dat de originele tekst van het negentiende eeuwse lied achterhaald is, met zinnen als “de hele wereld bewondert zijn kinderen” en “op de eerste plaats schittert onze industrie”.

Anderen protesteerden dat je een volkslied iedere zoveel jaar wel kunt moderniseren en dat de Fransen hun Marseillaise toch ook niet herschrijven. De laatste school won. Wel werden een aantal al te oubollig geachte zinnen geschrapt, zoals “Caesar riep hen uit tot de meest dappere”.

De commissie wil voorts als nationale feestdag de dag van de Waalse feesten formaliseren, de derde zondag van september, en als officiële vlag die van de Franstalige gemeenschap, een rode haan tegen gele achtergrond.

In plaats van een volkslied werd in Wallonië tot nu toe aan het eind van een officiële bijeenkomst het glas geheven op Wallonië. Iedere streek en stad had wel een eigen lied, vaak in dialect. Ook van le Chant des Wallons bestaan versies in verschillende dialecten.

De nieuwe symbolen worden waarschijnlijk op de eerstkomende nationale feestdag van Wallonië in gebruik genomen. Op die dag zal ook een nieuw parlementsgebouw in Namen, de administratieve hoofdstad van Wallonië, worden ingehuldigd.