Voetbalshirt Britten beschermt nauwelijks tegen zonnebrand

ROTTERDAM, 5 JUNI. Engelse voetbalsupporters die zich kleden in een replicashirt van hun favorieten, hebben na een dag in de Franse zon waarschijnlijk een pijnlijk rood-wit zebrapatroon op schouders en rug. Britse dermatologen ontdekten na metingen dat het Engelse WK-voetbalshirt onvoldoende tegen zonnebrand beschermt.

Dat is niet zozeer een probleem voor de spelers van het Engelse elftal, wel voor de talrijke supporters die de hele dag, veelal gekleed in zo'n replica, in de buitenlucht doorbrengen. Zij kunnen ook onder het shirt een door de zon verbrande huid oplopen.

In het Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet dat morgen verschijnt, beschrijven de dermatologen hun metingen aan het shirt naar de doorlaatbaarheid voor UV-licht. Het Engelse voetbalshirt (van het merk Umbro) is gemaakt van een dunne stof van 85 procent polyester. Het shirt heeft verticale banden van ongeveer een halve centimeter breed, afwisselend normaal en open geweven. De UV-protectiefactor (UPF) van het open weefsel is 5, van het dikkere weefsel 11. Beide UPF's bieden Britten met rossig haar en een bleke en sproetige huid (huidtype I) onvoldoende bescherming tegen een dag onder de Franse zon. Als ze alleen voor, tijdens en na de wedstrijd in de zon komen (in totaal drie uur) hebben ze al kleding met een UPF van 9 nodig om geen last van zonnebrand te krijgen. Het voornaamste probleem is dat het UV-licht makkelijk door de open stof kaatst. Als het shirt donker van kleur was geweest, zou de beschermingsfactor hoger zijn uitgevallen. Maar het Engelse shirt is overwegend wit. Water, of het nu zweet is of water dat de supporters ter verkoeling over hun lichaam gieten, verlaagt de bescherming nog verder.

De onderzoekers vinden dat de Britse gezondheidsautoriteiten op het gevaar moeten wijzen. Zij moeten adviseren ook zonnebrandcrème onder het shirt te gebruiken, of om parasols of grote hoeden te gebruiken. Dat is een schot voor open doel voor bedrijven die nog een reclameobject zoeken.