Uitzendbranche komt met keurmerk betrouwbaarheid

DEN HAAG, 5 JUNI. De uitzendbranche komt met een eigen keurmerk voor betrouwbaarheid. De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), de branche-organisatie die 90 procent van alle uitzendbureaus organiseert, heeft de oprichting van de Stichting Financiële Toetsing (SFT) bekendgemaakt.

De stichting, die 1 juli operationeel wordt, gaat uitzendbureaus controleren op hun financiële betrouwbaarheid. ABU-leden zijn automatisch aangesloten bij de SFT, maar het lidmaatschap staat ook open voor andere uitzendondernemingen.

De rivaliserende branche-organisatie NBBU, die vooral kleine uitzendbureaus organiseert met een gezamenlijk marktaandeel van vijf procent, doet niet mee. Het gaat de NBBU te ver dat de door de ABU bestuurde SFT de bij haar aangesloten uitzendbureaus laat doorlichten op hun financiële betrouwbaarheid.

De oprichting van de stichting is een reactie op de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) op 1 juli, die het vergunningstelsel voor uitzendbureaus afschaft. Elke ondernemer kan nu op eigen houtje een uitzendbureau beginnen. Een inlener kan niet in de boeken kijken van een uitzendonderneming, maar loopt wel risico's.

Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren als dat bureau door de inlener betaalde belastingen en premies al maandenlang niet heeft afgedragen? De inlener zou daarvoor aansprakelijk gesteld kunnen worden. Het vergunningenstelsel bood daar waarborgen voor, de nieuwe wet niet.

De STF gaat controleren of uitzendbureaus hun belastingen en premies ten minste eenmaal per maand afdragen, zodat het risico beperkt wordt. De regeling levert de uitzendbranche zelf bovendien een aanzienlijk kostenvoordeel op. Het alternatief in de Waadi is dat belastingen en premies op een aparte, geblokkeerde rekening worden gestort, waar schuldeisers bij een faillissement van een uitzendbureau niet bij kunnen, zodat de afdracht gewaarborgd blijft. Dit brengt voor de uitzendbranche echter 60 miljoen aan extra administratiekosten met zich mee, die nu door instelling van de SFT worden bespaard.